Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Persoanele vindecate de Covid-19 pot dona mai ușor, acum, plasmă

Publicat: miercuri, 12 August 2020 , ora 14.18

Persoanele care au avut Covid-19 și s-au vindecat pot dona mai ușor sânge sau plasmă, după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin în acest sens.


Din cei peste 30.000 de pacienți vindecați de Covid-19, doar 490 au donat plasma folosită pentru tratarea celor aflați în stare gravă. În rubrica Apel matinal de la Radio România Actualități, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, a explicat în ce condiții și când pot dona plasmă cei care nu mai sunt infectați cu noul coronavirus:


„Metodologia s-a adaptat. Acum noi ne adresăm, practic, tuturor categoriilor de pacienți cu SARS-COV-2 pozitiv, adică cei care sunt internați în spital și s-au externat și au un buletin negativ, după 14 zile de la externarea din spital, se pot prezenta la centrele de transfuzie cu biletul de externare. Cei care au fost externați la 48 de ore, au un test SARS-COV-2 pozitiv și după aceea li se face un test negativ, se pot prezenta la centrul de donare după 14 zile. Cei care nu au fost internați, au stat acasă, au fost asimptomatici, aduc dovada că s-au infectat cu virusul SARS-COV-2, la 28 de zile de la acest test pot să doneze plasmă pentru că se consideră că sunt vindecați, în condițiile în care s-au simțit bine”, a spus Doina Goșa.


Donarea de sânge și plasmă nu prezintă niciun pericol, iar pentru bolnavii de Covid-19 aflați în stare gravă poate reprezenta șansa la viață, a mai subliniat Doina Goșa.

Radio România Actualități