ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
7.00
Radiojurnal Radio România

Știri din Brașov Înapoi

17 pacienți cu accident cerebral vascular au fost salvați de medicii de la Spitalul Județean Brașov

Publicat: marți, 28 Mai 2019 , ora 14.33

17 pacienți care au ajuns paralizați la spital, după ce au prezentat simptomele specifice unui accident vascular cerebral au fost salvați, de medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în ultimele trei luni. Asta grație programului de tromboliză, în care a intrat unitatea medicală, de la 1 martie 2019.

În cadrul acestui program, medicii introduc practic o substanță în artera de la nivel cerebral înfundată (ceea ce cauzează AVC-ul ischemic), care dizolvă cheagul, iar funcțiile afectate sunt recuperate.

Simptomele care trebuie să vă trimită imediat la spital!

Potrivit dr. Cristian Falup Pecurariu, șeful secției de Neurologie din cadrul spitalului, vital în cazul unui AVC este timpul. Adică, încă de la primele simptome, pacientul trebuie să ajungă la spital, iar dacă se intervine în primele 4 ore și jumătate, maxim, recuperarea are un procent foarte mare de reușită. Simpotomele care trebuie să îi pună în alertă pe pacienți și pe cei din jurul lor sunt: paralizie - cel mai important simptom, probleme de vorbire (sau dacă pacientul nu poate vorbi deloc), probleme de sensibilitate, amorțeli pe o parte a corpului, precum și probleme de coordonare (pacientul nu poate, de exemplu, să țină un pahar în mână).

Dacă un pacient este adus după 5 ore de la primele simptome manifestate, pacientul nu mai este eligibil pentru programul de tromboliză.

Din toamnă, după ce va ajunge și Angiograful bi-plan, se va putea interveni și în cazul pacienților aduși la spital după 4 ore și jumătate de la primele simptome. În aceste cazuri se va face tromboliză mecanică, respectiv artera înfundată se va putea desfunda cu ajutorul unui instrument, o procedură asemănătoare stentării.

Adina Chirvasă