ACUM:
13.15
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.05
Pulsul zilei (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Bust păstrat cu sfințenie, într-un sat din Transilvania

Publicat: luni, 15 Aprilie 2019 , ora 14.33
Primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin

La Hălmeag, un sat în comuna Șercaia, dincolo de Olt, cu multe familii de etnie maghiară, este păstrat singurul bust din Transilvania, rămas intact și una dintre puținele statui din Europa, ce o înfățișează pe faimoasa Împărăteasă Elisabeta a Austriei, mai cunoscută sub numele de Sissi.

Povestea bustului începe în perioada pașoptistă. Se spune că, după Revoluția din 1848, mulți copii din Ardeal au rămas orfani, iar Sissi a făcut o donație importantă pentru ei, în 96 de localități din țară.

În fiecare din aceste localități, a fost, mai apoi, sculptat un bust și așezat la loc de cinste. Însă, în perioada comunistă, multe dintre statui au fost distruse. Bustul din Hălmeag este singurul care a scăpat, fiind ascuns.

Bustul se află, în prezent, în curtea celei mai vechi biserici din Sud-Estul Europei, Biserica Evanghelică Lutherană, monument istoric.

O altă personalitate cu care se mândrește Hălmeagul, pentru ca s-a nascut tocmai aici, este Ecaterina Varga sau „Doamna Moților”– cum mai este numită luptătoarea pentru drepturile românilor din Munții Apuseni, de la jumătatea secolului al XIX-lea.


Adina Chirvasă