ACUM:
13.00
Radiojurnal Radio România
Urmează:
13.15
Pulsul zilei (continuare)
Apoi:
14.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Colectarea selectivă a gunoaielor devine obligatorie pentru brașovenii care stau la case

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2020 , ora 18.00

Proiectul pilot de colectare a deșeurilor reciclabile de la casele din Șchei, devine regulă în tot municipiul Brașov.

Cei doi operatori de salubritate care acționează în oraș au și stabilit deja un program de ridicare a sacilor în care vor fi colectate separat hârtia, plasticul și aluminiul și sticla.

Astfel, la case, proprietarii vor primi saci de culori diferite și vor trebui să scoată reciclabilele în zile stabilite în fiecare cartier și de fiecare operator.

De exemplu, în Bartolomeu, unde este un operator, reciclabilele vor fi ridicate în zilele de luni, pe când în Tractorul, în zilele de marți. În Brașovul vechi, reciclabilele se ridică sâmbătă. Colectarea se face de două ori pe lună.

În același timp, la blocuri, brașovenii trebuie să ducă deșeurile reciclabile la eco-insulele deja instalate în cartiere. Vorbim despre acele clopote colorate, în care pot fi puse hârtia, plasticul și sticla. În zonele de blocuri au fost aduse mai multe astfel de clopote, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea:

"Prima etapă de amplasare a celor 110 eco-insule a fost finalizată. Deja suntem în discuții pentru demararea etapei a doua, astfel încât să ajungem undeva pe la 200 de eco-insule la nivelul municipiului Brașov, astfel încât orice cetățean, în momentul în care dorește să depoziteze deșeurile reciclabile să aibă relativ aproape un spațiu în care să depoziteze aceste deșeuri reciclabile."

Conform noilor prevederi legale, în vigoare de la 1 ianuarie, colectarea separată a deșeurilor este obligatorie, iar nerespectarea acestei prevederi poate duce la aplicarea unui tarif până la de trei ori mai mare față de cel plătit pentru colectarea corectă. De altfel, în următoarele ședințe de plen ale Consiliului Local ar putea fi propusă o astfel de taxă. 

Adina Chirvasă