ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Înapoi

Greva generală din educație continuă. Sindicatele din învățământ protestează în fața Palatului Victoria

Publicat: joi, 25 Mai 2023 , ora 13.38

O nouă întâlnire a reprezentanților Guvernului cu cei ai angajaților din educație are loc în această după amiază.

Asta după ce astăzi, aproximativ 10.000 de oameni s-au adunat în fața sediului Guvernului, de unde au pornit în marș spre Palatul Parlamentului.

Angajații din învățământ au fost susținuți și de elevi.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nu crede că rotația guvernamentală se poate face în timpul negocierilor cu sindicatele din învățământ, informează Agerpres.

"În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condițiile în care greva din învățământ se finalizează. Vom vedea. (...) Atunci, este nevoie ca Guvernul și coaliția, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găsește o soluție. (...) Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri. Este totuși destul de complicat. Și una, și alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând", a spus șeful statului.

.........................

Știrea inițială:

Sindicatele din învățământ protestează, astăzi, în contextul grevei generale, ajunsă în a patra zi.

Mii de oameni s-au strâns în Piața Victoriei, după ce negocierile cu membrii guvernului au eșuat, iar sindicaliștii s-au declarat nemulțumiți de propunerile pe care cei din guvern le-au făcut pentru profesori, pentru cadrele didactice auxiliare și neauxiliare, informează Radio România Actualități.

Guvernul nu a înțeles absolut nimic. Nu poți veni în fața corpului profesoral și să le oferi aceste așa-zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă; nu și-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară de salarizare, care va fi negociată din data de 15 iulie încolo, nu oferă nicio garanție că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Oamenii care demonstrează în întreaga țară demonstrează pentru faptul că au fost jigniți, au fost umiliți. Este o acțiune de protest pentru demnitate”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Guvernul nu a venit astăzi cu o nouă ofertă, ci a reiterat propunerile făcute la negocierile de ieri, adică prime pe carduri speciale pentru toți salariații.

1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară, care poate fi folosită, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru. În ceea ce privește personalul nedidactic, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie”, a spus Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului.

Dan Cărbunaru a mai precizat că până pe 15 iulie va fi gata noua lege a salarizării, în care vor fi incluse creșterile salariale cerute de angajații din învățământ.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Radio România Actualități