ACUM:
18.00
Weekend împreună - Repriza a 2-a (continuare)
Urmează:
19.00
Radiojurnal Radio România
Apoi:
19.15
Pasaj urban

Știri din Brașov Înapoi

„Implică-te! Indiferența nu salvează vieți”, campanie de prevenire a abuzurilor în familie

Publicat: joi, 14 Mai 2020 , ora 15.21

Sub genericul „Implică-te! Indiferența nu salvează vieți” polițiștii brașoveni derulează, în această perioadă, o campanie de prevenire a abuzurilor în familie.


Potrivit oamenilor legii, comportamentul sistematic al persoanei abuzatoare cu rolul de control asupra partenerului, poate îmbrăca mai multe forme de abuz: fizic, emoțional, psihologic, financiar sau chiar sexual. Orice persoană care este forțată să își modifice comportamentul din cauză că este speriată de reacția partenerului, este abuzată.


În acest condiții, polițiștii vin cu mai multe recomandări pentru brașoveni:


  • Să fiți atenți/atente și să acordați importanță sentimentului de primejdie! În momentele critice, există anumite gesturi, atitudini, cuvinte, tonul vocii, decor, care pot declanșa instinctul de apărare!

  • Este necesar să vă păstrați calmul! Neintrând în panică, puteți sesiza cu mai multă claritate, intențiile agresorului, posibilitățile de apărare sau de acțiune, pentru a scăpa din zona de influență a acestuia.

  • Nu vă prindeți în jocul agresorului. Evitați disputele verbale și implicarea în conflicte;

  • Depărtați-vă de persoanele cu intenții agresive, irascibile, puse pe ceartă. Folosiți rațiunea fără a răspunde la violențe;

  • Nu vă faceți singuri/singure ”dreptate” lovind agresorul/agresoarea. Implicațiile pot fi uneori neprevăzute! La acestea adăugându-se și consecințele penale.

  • Evitați pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca și consumatoare de alcool/substanțe interzise.

  • Nu încurajați sub nicio formă consumul excesiv de băuturi alcoolice. Acesta favorizează comiterea de infracțiuni prin violență!


Brașovenii care sunt victime ale violenței domestice sau cei care sunt martorii unor abuzuri sunt îndemnați să sune, imediat, la 112. 

Monica Neacșu