ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Știri din Brașov Înapoi

Înmormântarea, afacere pentru preoți? Ce cred brașovenii?!

Publicat: vineri, 20 August 2021 , ora 12.15

Patriarhia Română a tras un semnal de alarmă și le-a transmis, din nou, preoților, că este interzis să transforme înmormântările într-o afacere personală și să ceară taxe pentru astfel de servicii.

În județul Brașov, cei mai mulți preoți taxează familia persoanei decedate cu sume cuprinse între 300 și 800 de lei. Brașovenii ne-au spus ce cred despre acest subiect. (ascultați fișier audio)

Pe lângă taxa pentru preot, familia trebuie să achite alte cheltuieli de înmormântare care depășesc 2.000 de lei, dar și locul de veci, care se vinde cu câteva mii de euro într-un cimitir privat.

Cât costă, însă, locul de veci în Cimitirul Municipal ne spune Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: "Pentru concesionarea unui loc de înhumare pentru o perioadă de 15 ani, tariful este de 200 de lei, pentru 25 de ani, 300 de lei, iar pentru 40 de ani, 480 de lei. La acestea se adaugă și costurile pentru înhumare, care în funcție de perioada în care decedatul este ținut în Casa Rece și în Capelă, pot ajunge între 300 și 400 de lei"

Patriarhia Română a anunțat că, cazul în care sunt prinși că percep taxe de înmormântare, slujitorii Domnului riscă să fie dați afară din preoție.

Marian Stoica