ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
7.00
Radiojurnal Radio România

Știri din Brașov Înapoi

Județul Brașov începe anul școlar cu toate unitățile cu toalete conforme, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar

Publicat: miercuri, 9 Septembrie 2020 , ora 12.14

În premieră, în județul Brașov, școala se va redeschide în unități cu toalete conforme. Cel puțin așa spun reprezentanții Inspectoratului Școlar, care amintesc că Ministerul Educației a alocat fonduri pentru rezolvarea acestor probleme în anul școlar trecut. Atunci, în județ, mai erau probleme în 3 localități: în Ticuș, Cața și Părău. Între timp, și aici au fost realizate toaletele conforme.


Conforme nu înseamnă neapărat canalizare, înseamnă apă curentă dar pot avea fosă septică. Multe din unitățile școlare din mediul rural, neavând canalizare funcționează pe sisteme de fose septice dar sunt în interior și au apă curentă - în interiorul clădirii sau în corpuri de clădire aferente, că nu toate unitățile școlare au un singur corp de clădire”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.Totuși, într-o listă publicată de Ministerul Fondurilor Europene, ce cuprinde 347 de unități școlare din România, cu latrină în curte sau fără grupuri sanitare, apare și Grădinița cu Program Normal Drăușeni. Lista este o anexă la un ghid al solicitantului pentru finanțarea achiziției de containere sanitare, în octombrie. Practic, aceste unități sunt eligibile.


„Grădinița Drăușeni este de fapt o structură a Școlii Gimnaziale Drăușeni dar, din punct de vedere al locației, ea funcționează în Școala Gimnazială Drăușeni. Școala Gimnazială Drăușeni are toaletă conformă. Singura problemă care ar putea exista - dar rămâne să mă interesez - este dacă acele toalete care sunt conforme pentru elevi nu sunt cumva neconforme pentru preșcolari și atunci, probabil că directorul școlii a declarat că toaleta nu este conformă pentru grădiniță”, a adăugat Valentin Bucur.Practic, pentru copiii de grădiniță, obiectele sanitare sunt mai mici.

În această săptămână, o echipă comună a Prefecturii Brașov și Inspectoratului Școlar verifică toate unitățile din județ, iar la final, autoritățile spun că avea o situație a avizelor de funcționare în cazul tuturor clădirilor școlare.

Adina Chirvasă