ACUM:
11.03
Pulsul Zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Municipalitatea brașoveană vrea un Centru Olimpic pentru sporturile de iarnă

Publicat: vineri, 12 Februarie 2021 , ora 16.27

Municipalitatea brașoveană vrea un Centru Olimpic pentru sporturile de iarnă. Astăzi, reprezentanții Primăriei au anunțat că au fost puse bazele unui parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român - COSR în acest sens.

Viitorul Centru va fi creat după model suedez și va concentra atât ceea ce ține de noi tehnologii, robotică, echipamente de ultimă generație, cât și partea de cercetare și recuperare a sportivilor. Proiectul face parte dintr-un acord de asociere mai larg, care are ca obiective păstrarea Brașovului drept capitala sporturilor de iarnă din România și dezvoltarea acestuia ca organizator de competiții majore în domeniul sporturilor de iarnă. Între altele, Brașovul și-a propus să obțină organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2028. Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.


,,Parteneriatul pe care îl semnăm azi cu Comitetul Sportiv RAomân are câteva direcții: pe de o parte, obiectivul mare de a organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2028, pe de altă parte, așezarea bazelor performanței sportive pe niște piloni solizi în zona Brașovului care trebuie să rămână capitala sporturior de iarnă din România.'' a explicat edilul Brașovului, Allen Coliban.

Deja există și acorduri verbale pentru colaborare cu instituții de învățământ superior din țară. Președintele COSR, Mihai Covaliu a declarat că: ,,scopul principal este de a aduce un plus de valoare sporturilor de iarnă, sportivilor și celor care îi deservesc echipelor lor interdisciplinare pentru că un sportiv nu se formează doar pe pârtia de schi sau pe stadion. Este nevoie și de pregătire specifică, de analiză, de recuperare, de studiu în ceea ce privește calitatea materialelor folosite. Avem un acord, de prinicipiu, cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, cu Universitatea Politehnică din București.''

Cât privește posibilitatea ca Brașovul să primească organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2028, Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, a declarant, joi, la Brașov, că aceasta este una realist, însă doar dacă pregătirile înce de acum.

Brașovul are atu-uri, dar și un mare minus - lipsa autostrăzii care să facă o legătură rapidă în special pe Valea Prahovei.

Adina Chirvasă