ACUM:
7.00
Buletin de știri

Înapoi

O expoziție prețioasă, la Rectorat. O puteți vedea și la Noaptea Muzeelor

Publicat: joi, 12 Mai 2022 , ora 17.01

„Luna luminează la fel” este titlul expoziției aflată acum pe simezele Centrului Multicultural al Universității Transilvania, din clădirea Rectoratului.

Autorul, Roland Pangrati, expune picturi de mari dimensiuni, în acril, aur, argint și cupru pe hârtie, montate pe panouri de lemn stratificat.

“Sunt folosite mai multe tehnici. Sunt tehnici tradiționale japoneze, cu o vechime mai mare de 1000 de ani (...) și încorporate în noul stil de tehnică Nihonga, care este pictura japoneză contemporană. Eu folosesc aceste tehnici pentru a crea artă contemporană. Și materialele specifice acestor tehnici, adică hârtia Washi, care este un obiectiv UNESCO al Japoniei, pigmenți minerali naturali – Gofun - care este un pigment extras din corpul stridiei, scoica care face perlă, metale și pietre prețioase și semiprețioase”, a precizat artistul Roland Pangrati.

Expoziția o veți putea vedea inclusiv în Noaptea Muzeelor, între orele 18.00 și 24.00.

Intenția este ca, până la finalul expoziției, în data de 27 mai, artistul să țină și un workshop.

“Lucrările sunt impresionante. Toate sunt de dimensiuni mari și au o textură cu totul deosebită. Invit publicul să vină să le vadă în realitatea lor de obiecte, care nu se poate reproduce în fotografii sau la distanță, pentru că, într-adevăr, în momentul în care realizezi că totul este făcut pe o hârtie unică, creată într-o tehnică milenară, ai o altă experiență a acestor lucrări decât una pur vizuală”, a spus directorul Centrulului Multicultural, Adrian Lăcătuș.

Expoziția se află sub patronajul Ambasadei Japoniei în România și este inclusă în seria de manifestări care marchează împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Adina Chirvasă