ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Premieră națională la Zoo Brașov: 2 pui de panda roșu, născuți în captivitate (AUDIO)

Publicat: miercuri, 4 August 2021 , ora 15.54
Nașterea puilor a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Zoo Brașov. Directorul Zoo Brașov, Alin Pînzaru

Un băiețel și o fetiță de aproximativ jumătate de kilogram fiecare. Foarte pufoși, cu blană maro deschis. Vorbim despre cei mai noi locatari ai Grădinii Zoologice Brașov, doi pui de panda roșu, care s-au născut în 18 iunie și care, astăzi, au trecut prin prima lor evaluare, inclusiv a greutății.


Părinții lor sunt Peggy și Benji, singura pereche de panda roșu dintr-o grădină zoologică din țara noastră, iar puii lor sunt practic primii născuți în captivitate, într-un parc zoologic din România. Asta grație unui program de conservare a speciei, în care este implicată și Zoo Brașov (audio atașat).

Puii încă nu vor fi prezentați publicului, pentru că sunt încă dependenți de mama lor. În jurul vârstei de 5 luni vor fi înțărcați. Activi devin în jurul vârstei de 8 - 10 săptămâni și abia după această perioadă vor putea fi vizitați, până vor fi transferați într-un alt parc zoo, la decizia coordonatorului de specie.


După ce se pot despărți de familie, va decide unde vor merge. În următorul raport vom primi recomandări: dacă vom mai împerechea, dacă vom mai reproduce această specie, unde vor merge exemplarele. Până atunci, să ne bucurăm de acești puiuți și de Grădina Zoologică Brașov”, a spus directorul parcului, Alin Pînzaru.


Prezent la Zoo, viceprimarul municipiului Brașov, Sebastin Rusu a anunțat și un viitor concurs pentru găsirea numelor pentru puiuți.


Nume încă nu le-am dat. Vom proceda la fel ca în cazul părinților: vom merge pe propuneri din partea brașovenilor, după care vom supune la vot și le vom da nume celor doi puiuți. Sunt un pic diferiți de părinții lor, ati vazut și coloritul. Sincer, eu m-am emoționat când mi-am dat seama că este o specie pe cale de dispariție și avem privilegiul să avem acești puiuți aici. Pe mine cel mai mult mă încântă faptul că suntem parte din conservarea acestei specii. Este un lucru extraordinar”, a spus Sebastian Rusu.Reamintim că Peggy, femela de panda roșu, a fost adusă la Zoo Brașov, în 2019, din Suedia. În 2020 a fost adus și Benji, din Croația. Panda roșu este o specie aflată pe lista animalelor pe cale de dispariție.

Adina Chirvasă