ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Știri din actualitate Înapoi

Principalele instrumente prin care autoritățile române își propun să reducă abandonul școlar

Publicat: luni, 10 Ianuarie 2022 , ora 20.57

Finanțare pentru învățare, dar și pentru recreere, asigurarea transportului și acordarea de burse sunt principalele instrumente prin care autoritățile române își propun să reducă abandonul școlar, un fenomen îngrijorător mai ales în mediul rural.

Potrivit Radio România Actualități, acesta a fost unul dintre subiectele discutate azi de ministrul Educației cu reprezentanții asociațiilor de părinți.

Sorin Cîmpeanu le-a cerut inspectoratelor școlare județene să se asigure că vor prelua și vor transmite toate solicitările din partea școlilor care se confruntă cu situații sau risc crescut de abandon, în perspectiva accesării fondurilor din cadrul programului național dedicat.

“La finalul lunii martie va trebui să avem deja încheiate contractele de finanțare pentru primele 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Este vorba de finanțări de până la 200.000 de euro, în care cheltuieli eligibile sunt, pe lângă orele de meditații, cheltuieli cu orientarea școlară, cu consilierea, cu mediatori școlari. Pot participa, de multe ori pentru prima oară, la tabere care să fie plătite din acest grant, la excursii, la vizite de documentare. Școlile pot achiziționa echipamente sportive și tot felul de alte lucruri care să facă școala atractivă în așa fel încât să avem o reducere a abandonului școlar. Această măsură trebuie implementată în paralel cu achiziția de microbuze școlare și, nu în ultimă instanță, cu un sistem de burse care să fie atractiv pentru a nu părăsi școala. Sunt șase tipuri de burse. Am profitat de ocazie să îi rog pe reprezentanții părinților să popularizeze șansa elevilor pentru a obține această bursă de studiu, care se dă de la 7,50, are un cuantum de 150 de lei, care este mai mare decât bursa de merit, într-un cuantum de 100 de lei, alocat anul trecut. Deci, acei elevi care și-au bursa de merit prin ridicarea plafonului de la 8,50 la 9,50, în termen de 10 zile de la începutul semestrului II trebuie să depună solicitări”.

Radio România Actualități