ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
7.00
Radiojurnal Radio România

Știri din Brașov Înapoi

Record de adâncime, într-o peșteră din România

Publicat: luni, 16 Decembrie 2019 , ora 9.18

În Piatra Craiului a fost atins, săptămâna trecută, recordul de adâncime, pentru o peșteră din România. Speologii au ajuns la cota de minus 769 de metri, în timpul unei tabere de explorare, cu bivuac subteran, în Avenul de sub Vârful Grind.

Echipa din subteran a fost alcătuită din patru speologi, de la cluburile "Focul Viu" București, "Silex" Brașov și "Avenul" Brașov. Membrii echipei au explorat sectorul de sub fostul punct terminus al Avenului de sub Vârful Grind, situat la adâncimea de 640 de metri. Au petrecut peste trei zile în aven și s-au odihnit în bivuacul amenajat la adâncimea de 540 de metri. La suprafață, echipa de sprijin a fost alcătuită din alți cinci speologi.

Cota de minus 769 de metri a fost atinsă prin forțarea mai multor zone de galerie strâmtă și coborârea unei succesiuni de verticale. În ultima zi de lucru în subteran, a fost realizată topografierea galeriilor proaspăt explorate. Pentru topografiere, a fost folosit un dispozitiv pe bază de rază laser, care realizează măsurători de înaltă precizie, în ce privește distanța, înclinația și azimutul.

Clubul de Speologie "Avenul" Brașov a fost înființat în 1952. Membrii clubului au desfășurat acțiuni de explorare cu rezultate notabile, spre exemplu în zonele carstice din Piatra Craiului sau Podișul Mehedinți. Activitatea clubului se desfășoară exclusiv pe bază de voluntariat.

(Sursa articol Clubul de Speologie "Avenul" Brașov )

Radio România Brașov FM