ACUM:
17.00
Weekend împreună - Repriza a 2-a (continuare)
Urmează:
18.00
Weekend împreună - Repriza a 2-a (continuare)
Apoi:
19.00
Radiojurnal Radio România

Știri din Brașov Înapoi

Reguli stricte pentru poștași și cei care lucrează în medii de risc

Publicat: sâmbătă, 21 Martie 2020 , ora 10.30

Grupul de Analiză a dat un set de recomandări față de următoarele cinci situații întâlnite sau care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19.

În primul rând, poștașii în relație cu persoane aflate în autoizolare sau venite din zone afectate trebuie să solicite acestora să poarte mască de protecție și, pe cât posibil, să păstreze distanța de minim 2 metri față de persoana care urmează să-și primească drepturile de protecție social. O altă recomandare este ca persoana izolată să semneze orice document cu instrument de scris propriu. Poștașii sunt îndemnați să poarte un echipament minim de protecție, constând în mască de protecție, și vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoană aflată în autoizolare. Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafețe iar dezinfecția în vehicul se va face cel puțin de două ori în timpul unei ture de lucru.

La intervenție, cu mască și dezinfectant la purtător

O altă categorie la care se referă recomandările sunt echipe de intervenție apă, gaze etc. Și în acest caz, membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecție și vor menține distanța de siguranță de minimum 2 metri. Membrii echipelor de intervenție vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini, pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare, mai ales dacă această manevră a fost efectuată fără mănuși.

Tiriștii nu stau în autoizolare

Șoferii de tir care vin din zone roșii și galbene și care conduc mijloace de transport rutier cu masă de peste 3,5 tone, precum și șoferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară, sunt exceptați de la impunerea regulilor de autoizolare la momentul intrării în țară. Cu toate acestea, la momentul intrării în țară, personalul medical chestionează toți șoferii pentru a afla dacă aceștia prezintă simptome, caz în care prezintă este anunțat serviciul 112 în vederea transportului la spital pentru evaluare și testare.

Ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat!

Contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19, persoana care a avut contact fizic direct cu un caz sau contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute sau aflată în aceeași încăpere. Toți vor intra în autoizolare timp de 14 zile.

Tot contact apropiat este și persoana din rândul personalului medico-sanitar, altă persoană care acordă îngrjire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Cei vizați vor intra, de asemenea, în izolare la domiciliu timp de 14 zile și vor fi testați la începutul perioadei de izolare și la sfârșitul acesteia.

În comunicatul de presă al GCS se mai stipulează că o anchetă epidemiologică corectă NU trebuie să ducă la izolarea și testarea altor persoane care nu îndeplinesc exact criteriile din definiție și nici pe aceia care sunt contacți ai contacților.

Cum se transmite!

Până în acest moment este stabilit că Sars-Cov-2 este transmis de la persoană la persoană printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic, în principal prin picături respiratorii și contact direct sau indirect cu secreții, contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute sau petrecerea de mai mult de 15 minute în aceeași încăpere cum un caz confirmat.

Cei care lucrează în medii de risc vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate, vor reduce la minim în timp contactul cu alte persoane și vor păstra distanța de siguranță, adică mai mult de 1,5 - 2 metri, vor reduce la minim utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate precum și a toaletelor comune. vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating. Evident, țoți vor purta echipament de protecție adecvat, mască, ochelari, halat de unică folosință, manuși menajere, botoși.

Camelia Vlad, Nucu Jalea