ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Scandal cu tentă sexuală la Universitatea Transilvania din Brașov

Publicat: luni, 18 Septembrie 2023 , ora 15.32

Scandal la Universitatea Transilvania din Brașov. Instituția de învățământ superior se află în mijlocul unui scandal cu tentă sexuală, după ce două studente de la Facultatea de Construcții l-au reclamat pe profesorul de la catedra Rezistența Materialelor, conf.dr.ing. Florin Marius Botiș.

Concret, cadrul didactic este acuzat că ar fi încercat să obțină favoruri sexuale de la studente, în schimbul notelor de promovare.

Până acum, două studente au făcut reclamație împotriva acestuia și ambele au dorit să le protejăm identitatea.

Prima studentă care a făcut reclamația în urmă cu trei săptămâni povestește că totul ar fi început cu un e-mail pe care i l-a trimis profesorului pentru a-l întreba dacă poate face ore de pregătire suplimentară, pentru că avea două examene nepromovate.

La a patra oră de pregătire individuală, în sala profesorului, din facultate, lucrurile s-au schimbat.

„A patra oră de pregătire a fost duminică, la ora 16:00, în aceeași încăpere în facultate. La început totul a decurs în regulă. După câteva ore a început să mă atingă: prima dată pe picior și apoi avansurile au continuat cu atingeri repetate pe fund. El continua, chiar dacă vedea că eu sunt speriată. Tot se ridica de pe scaun, se plimba prin sală. La sfârșitul sesiunii de pregătire, la ora 20:00, aproximativ, m-a chemat în spate, în biroul dânsului. Eu îl întrebam în mod repetat de ce și el tot repeta să vin mai repede, moment în care s-a apropiat și voia să mă ia în brațe și să mă sărute. Am întors capul, i-am spus nu, iar reacția lui a fost: «bine atunci, pa»”.

Tânăra a plecat imediat din sală, spune ea, și după o lună a făcut reclamația. Ea a cerut deja transferul la o altă facultate de profil din țară.

O altă studentă povestește o situație similară:

„Ce mi s-a părut mai ieșit din comun a fost atunci când m-a întrebat unde stau. I-am spus că stau la căminul universitar și mi-a sugerat să mă ducă el, că este în drumul lui. I-am spus că nu, că sunt cu mașina și a zis: «A, ai mașină». Apoi, la ultima oră de pregătire, m-a chemat în jur de 20:00 – 21.00 și m-a ținut în facultate până la 00:00. Am făcut, cred că, vreo trei probleme. În rest, mi-a vorbit de multe alte chestii care nu aveau nicio legătură cu ce trebuia să facem noi. Se făcuse ceasul 00.00, aveam foarte multe notificări pe telefon. Familia și părinții nu reușeau să dea de mine, pentru că eu l-am dat pe silențios. A văzut că eram agitată și a zis că să încheiem. Mi-am strâns lucrurile și m-am îndreptat spre ușă, iar când să pun mâna pe clanța ușii, el a venit după mine și m-a atins pe sân. Mă uitam în pământ. Am rămas blocată. Cu greu i-am spus nu, pentru că m-am speriat foarte tare și s-a dat la o parte. Am deschis ușa și am plecat”.

Tânăra spune că a ieșit din sală și a ajuns la mașină pe întuneric, pentru că toate luminile erau deja stinse.
Ulterior a făcut și ea reclamație.

Ambele studente spun că au trecut examenele de la Rezistența materialelor cu o comisie specială.

Aceasta a fost constituită imediat după ce conducerea Facultății a aflat despre acest caz, susține decanul Facultății, prof.dr.ing. Ioan Tuns:

„Până la data înregistrării solicitării depuse de către studentă, nu am mai primit alte sesizări în scris la facultate referitor la comportamentul sau la atitudinea domnului profesor Botiș. După ce s-a depus prima solicitare, în sesiunile de restanță, reexaminări și amânate medical, cadrul didactic a fost înlocuit din comisie, deci susținerea examenul s-a făcut cu altă comisie, din care dânsul nu a făcut parte. Ce să vă spun? Evident că m-a șocat toată chestiunea asta”.


Conducerea Universității Transilvania se dezice de un astfel de comportament și așteaptă concluziile Comisiei de Etică pentru a lua măsuri.

„Sesizarea a fost făcută către Comisia de Etică și cea de Disciplină. Comisia de Etică, bineînțeles, a înregistrat-o și desfășoară cercetarea în acest caz, dar, în conformitate cu legislația în vigoare, sesizările către Comisia de Disciplină trebuie discutate în Consiliul de Administrație. Noi am discutat, am considerat că este vorba despre o problemă de etică, de aceea cercetarea se desfășoară de către Comisia de Etică. Aș vrea să mai menționez faptul că Universitatea condamnă ferm asemenea acțiuni, care nu sunt în conformitate cu normele de etică și în urma cercetărilor pe care le va face Comisia de Etică și a deciziei pe care o va lua, această decizie va fi transpusă în practică printr-o decizie a rectorului universității”, a precizat rectorul Universității Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.

În acest caz s-au autosesizat și procurorii, care au deschis dosar penal „in rem”, deocamdată.

Adina Chirvasă