ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Toleranță 0 pentru șantiere începute fără autorizații. Autoritățile au dispus oprirea a două dintre ele

Publicat: vineri, 17 Martie 2023 , ora 12.54

Două șantiere din oraș au fost oprite de autorități, după ce s-a constatat că lucrările au început fără a exista autorizații de construcție.

Unul este pe dealurile din Șchei, iar cel de-al doilea - în zona Blumăna.

Ambele proiecte au certificate de urbanism, însă nu și autorizațiile de construcție.

“Primul șantier l-am descoperit ieri. Cel de-al doilea șantier a avut o somație în luna ianuarie să-și întrerupă activitatea. A continuat-o și am repetat procesul săptămâna trecută. Nu au autorizație de construire. Primul șantier are un certificat de urbanism emis în luna iunie pentru construire de locuințe, iar cel de-al doilea proiect, destul de matur, practic, a fost depus pentru obținerea autorizației de construire în luna iulie anul trecut, dar nu a obținut încă autorizația, având câteva contestări. Sunt o grămadă de construcții care nu beneficiază de autorizație de construire și care în momentul de față solicită clemență în a intra în legalitate cu ele. Din păcate, multe din ele nu respectă regulamentele locale de urbanism și asta ne forțează să nu putem să validăm construcțiile și s-ar putea să ajungem și la momentul în care va trebui să demolăm imobilul”, a precizat arhitectul șef al orașului, Dragoș Oprea.

Pentru șantierul din Șchei, certificatul a fost obținut de o persoană care susține că, deocamdată, în zonă nu se construiește nimic, ci este vorba despre o amenajare a unui teren pe care crește troscotul japonez, o plantă invazivă pe care vrea să o stârpească de mai mulți ani, însă erbicidele n-au dat rezultate.

În cazul șantierului din Șchei există și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.

“Zero toleranță pentru ilegalitățile privind dezvoltarea urbană a Brașovului. Ambele trebuie să oprească lucrările imediat și să vină pe circuitul de autorizare. Totodată, organele de competențe în anchetarea acestor fapte să demareze anchetele respective. Poliția a fost, a sancționat, a dispus oprirea șantierului. În cazul în care lucrările continua vorbim de o altă încadrare a faptelor, tot în registrul penal, a faptelor”, a precizat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Autoritățile reamintesc că un certificat de urbanism nu dă dreptul celui care îl deține să înceapă lucrările efective.

Un certificat de urbanism detaliază ce pași trebuie făcuți pentru a obține autorizația de construire
Adina Chirvasă