ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Tot mai multe intervenții ale salvamontiștilor în vârf de munte. Care este explicația

Publicat: joi, 8 Iulie 2021 , ora 11.24

3 intervenții au avut, numai în această săptămână, salvamontiștii brașoveni, în vârf de munte.


Și săptămâna trecută au fost cazuri de turiști care au avut nevoie de ajutorul lor. În primul rând din cauza faptului că pleacă pe munte pur și simplu în haine și încălțări de stradă: sandale, balerini, adidași. Urcă în vârf cu telecabina, dar apoi vor să coboare pe drum.


Ajung în vârf și văd că vremea e frumoasă și vor să coboare pe jos. Văd aceste drumuri aparent primitoare dar care sunt foarte bolovănoase. Acei bolovani nu oferă deloc aderență, se tot rostogolesc sub picioare. Nu mai punem la socoteală faptul că ei pleacă de la o anumită temperatură, iar în vârf pot găsi o cu totul altă temperatură, amplificată și de alți factori cum ar fi vânt sau umezeală”, a spus reprezentantul Salvamont Brașov, Cătălin Petrescu.

Cu alte cuvinte, poți pleca de la 30 de grade în Brașov și în Postăvarul, după o scurtă ploaie, temperatura să scadă la jumătate.

Unii turiști nu se pun în pericol doar pe ei, își iau și copiii în cărucioare. Nu doar iarna, pe pârtia de schi, ci și acum, vara.

“Problema și mai mare este că sunt turiști care vin cu copii în cărucior și care se deplasează cu aceste cărucioare pe drumurile de care v-am spus eu. De multe ori aluneci și cu încălțări specifice, darămite să mai fi și cu un copil în spate sau să ai un copil în cărucior. Din păcate, lucrurile acestea se întâmplă și iarna pe zăpadă - vedem oameni care își împing cărucioarele în zona pârtiilor de schi”, a adăugat Cătălin Petrescu.


Recomandarea salvamontiștilor este ca, dacă plănuiți să urcați pe munte, să vă echipați corespunzător.


Dacă urcați cu telecabina, luați o haină în plus cu voi și rămâneți doar în zona peronului. Sub nicio formă nu plecați pe drum, mai ales dacă sunteți în îmbrăcăminte și încălțăminte de oraș.

Adina Chirvasă