ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Înapoi

Un tânăr violonist brașovean are nevoie de ajutor pentru a putea studia la o prestigioasă instituție din SUA

Publicat: joi, 25 Mai 2023 , ora 13.02

Tânărul brașovean Octavian Ioan Pârlea este unul dintre extrem de puținii români acceptați la prestigioasa instituție New England Conservatory, Boston, Statele Unite. Dar va putea ajunge acolo doar cu ajutorul celor care vor să sprijine performanța.

Octavian este în prezent cursant al Academiei Regale de Muzică din Londra, în ultimul an, unde studiază vioara, la clasa profesorului Remus Azoiței.

La Conservatorul din Boston, și-a câștigat locul într-o competiție acerbă, cu peste 300 de tineri din lume, după cum ne spune chiar el:

A fost o concurență de 300 de violoniști pe două locuri, iar eu sunt unul dintre ei, care au reușit să intre cu o bursă de 24.000 dolari. Este un vis aproape împlinit. Mă gândesc că pot ajunge să studiezi la cel mai ridicat nivel posibil. Sunt foarte norocos să fiu acceptat, deoarece concurenții sunt violoniști internațional recunoscuți, câțiva dintre ei (...) Am văzut studenți cu viori de lutieri precum Stradivari, Guarneri, Guadagnini, instrumente unice în lume, în valoare de milioane de dolari... atât de ridicat este nivelul acolo”.

Bursa lui însă este doar parțială, motiv pentru care are nevoie de sprijin.

„Recent, am câștigat bursa
Isserlis, de la Royal Philharmonic Society din Londra, în valoare de 10.000 de lire, aproximativ 12.500 de dolari, pentru a mă sprijini cu studiul în America. Din păcate, totalul meu de bursă ajunge la 37.000 dolari din 56.000 dolari și am nevoie de ajutor financiar pentru a putea ajunge acolo. Din păcate, salariile din România nu se pot compara cu Vestul și orice donație sau sponsorizare ar însemna un ajutor enorm pentru viitorul meu ca tânăr violonist”, a adăugat Octavian Pârlea.

În paralel, tatăl său, Ionel Pârlea, care este prim-clarinetist la Opera Brașov, încearcă să-l ajute strângând fondurile necesare asigurării traiului în State:

Încercăm să facem ceva să își îndeplinească visul acest băiat minune. Acum 25-30 de ani au mai fost doi români, dar foarte demult. De atunci, nu a mai intrat nimeni în acel conservator. O șansă unică, dar încercăm să facem tot posibilul ca acest maestru să meargă să-și îndeplinească visul pentru că va fi bine și pentru noi, ca țară”.

Pentru cei care doresc și pot să ajute, există un număr de cont deschis de Asociația „De profesie Om”, la Banca Transilvania.

Contul pentru Octavian

RO 59 BTRL RONC RT 04 3145 88E0

Sursa foto: Facebook / Ionel Pârlea

Adina Chirvasă