ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Înapoi

VIDEO. Mărturii de pe „frontul suferinței” – ATI Covid Brașov

Publicat: marți, 26 Octombrie 2021 , ora 18.58

„Sunt de sâmbătă la terapie intensivă, am fost intubat toată această perioadă. Astăzi aflu cu bucurie că mă voi putea întoarce acasă, iar primul lucru pe care il voi face va fi să îmi strâng copiii în brațe, cu toată puterea pe care o mai am. Nu mi-am închipuit că voi ajunge vreodată aici. Am avut noroc de data aceasta”.

Acesta este mărturia cutremurătoare a unui pacient aflat în acest moment în secția ATI Covid Brașov, în fața jurnalistului Radio România Brașov FM, care a fost acolo, pe „frontul suferinței”

La o incidență de aproape 13 la o mie de locuitori în municipiu, puțin sub 10 la mie în județ, și cu aproape 300 de noi infectări astăzi, situația sanitară este dramatică în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care nu este unitate suport covid decât cu o secție ATI dedicată. Sunt însă pacienți infectați cu SARS-CoV2 lăsați în așteptare în sala de urgență, 14 la număr, până la eliberarea unor paturi în spitalele care tratează astfel de pacienți, precum cel de Boli Infecțioase.


„În momentul acesta avem patru pacienți intubați, ventilați, în urgență în UPU Covid. Avem 11 pacienți pe CPAP (Presiune pozitivă continuă în căile aeriene) și încă trei pe necesar mare de oxigen. Pe lângă aceștia mai avem și pacienții cu necesar mai mic de oxigen, dar care au patologie specifică, să zic așa, care nu pot pleca din Spitalul Județean” a spus șeful UPU SMURD Brașov, dr. Romeo Boancă.


Secția modulară ATI covid din curtea spitalului funcționează, de asemenea, la capacitate maximă.


„Suntem la capacitate maximă. Din punct de vedere al personalului depunem un efort supraomenesc și, totuși, nu este de ajuns. Avem 28 de paturi de terapie intensivă ocupate de trei săptămâni permanent, cu pacienți care așteaptă în UPU și o săptămână. Am avut și pacienți tineri. Un exemplu, de doar 26 de ani, care, din păcate, a decedat, indiferent ce medicație i-am administrat și ce manevre terapeutice i-am făcut. În prezent, avem de 30 de ani, de 40 de ani, cu stare extrem de gravă cu afectare pulmonară mare, formă critică de pneumonie covid”, a declarat dr. Simona Vădineanu, medic șef ATI.


În aceste condiții, personalul medical face față cu greu situației. Cum se descurtă, totuși, ne-a spus Anca, una dintre asistentele la ATI Covid:


“Din ce în ce mai greu este efortul pentru că în UPU, după cum știți, sunt foarte mulți în așteptare. Modularul este plin. Pacienții vin cu forme tot mai grave, afectări de la 65 – 90%. Facem tot ce putem și vedem cum decurg în continuare. Oamenii vin cu efort respirator crescut, vin panicați, vin cu disperare în ochi, se agață de orice speranță...”, a spus asistenta.


În ultimele săptămâni au avut loc și transferuri de pacienți din Brașov către alte spitale din țară, din cauza faptului că în Brașov nu se mai găsea nici un pat liber, pacienții aveau nevoie de ventilatoare, iar în fața spitalului așteptau ambulanțele cu pacienți nou aduși, ne-au mai spus medicii.

Camelia Vlad