ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Vizită OMS la Brașov. Care sunt soluțiile pentru depășirea crizei sanitare din țară

Publicat: luni, 8 Noiembrie 2021 , ora 18.38
Asigurarea accesului la testare și întărirea rolului medicilor de familie în efectuarea acesteia, dar și în ce privește vaccinarea populației, ar fi două dintre soluțiile care ar putea contribui la depășirea situației sanitare actuale din România, a declarat luni, la Brașov, dr. Heather Papowitz - manager de criză la Biroul OMS Europa.


Medicul a vizitat, împreună cu delegația OMS și reprezentanți ai autorităților locale, guvernamentale și parlamentare, sediul DSP Brașov, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean și Maternitatea Brașov.


"Am văzut o mulțime de lucruri, am stat de vorbă cu mulți oameni, însă acum ne-am întors pentru a aprofunda ceea ce știm și, de asemenea, să analizăm câteva soluții, să vedem dacă acestea ar putea funcționa în teren. Sunt mai multe provocări și soluții. O parte dintre cele pe care le-am discutat (cu autoritățile locale – n.r.) se referă la capacitatea de testare și accesul la acestea. Știu că directorul DSP Brașov muncește din greu să se asigure că testarea este accesibilă peste tot acolo unde este nevoie, deoarece testarea din timp este extrem de importantă. Este important să fii introdus în sistem cât mai devreme la nevoie", a spus dr. Heather Papowitz.


Totodată, expertul OMS a afirmat că trebuie întărit rolul medicilor de familie pentru a se implica în informare, testare și vaccinare, iar diagnosticarea Covid-19 să fie făcută pe cât posibil în stadiul incipient al bolii.


Chiar dacă, din păcate, cifrele au cunoscut o scădere în ultimele zile (numărul de vaccinați – n.r.), ne gândim - și discuția cu cei de la Organizația Mondială a Sănătății a fost tocmai pentru a vedea - cum putem derula campanii de informare în perioada următoare, astfel încât informații științifice, informații despre ce înseamnă cu adevărat vaccinul, să ajungă la populația care încă nu este convinsă sau care a fost asaltată de informații false sau de propagandă împotriva vaccinării”, a precizat viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu.


Directorul DSP Brașov, Claudia Bularca, a susținut că locațiile vizitate de delegația experților OMS sunt reprezentative pentru modul în care se prezintă sistemul de sănătate brașovean și pentru eforturile pe care le fac autoritățile pentru gestionarea eficientă a situației sanitare.


Suntem onorați de vizita OMS. Noi am arătat exact situația reală din județul nostru și sperăm, totuși, că s-au făcut pași importanți pentru normalitate. Practic am avizat și autorizat mai multe centre de testare, am deschis mai multe centre de vaccinare și am venit în sprijinul cetățenilor județului Brașov. Trebuie să fim încrezători în actul de vaccinare. Cu ajutorul vaccinării - în cel mai rău caz - ajungem să facem forme ușoare ale bolii”, a spus directorul DSP Brașov.


Delegația OMS se află de două săptămâni în România pentru a afla cauzele care au dus la scăderea ratei de vaccinare împotriva Covid-19 în România, în condițiile în care, la începutul anului, țara noastră era fruntașă în Europa în acest sens.


Marți, experții OMS vor face o vizită la Spitalul Municipal Săcele și apoi în Apața, pentru a sta de vorbă cu localnicii.

Camelia Vlad