ACUM:
9.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)
Urmează:
10.00
De 10 ori România
Apoi:
11.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Publicat: marți, 2 Aprilie 2019 , ora 16.25

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, motiv pentru care s-a semnat primul protocol la nivel guvernamental pentru sprijinirea financiara a copiilor bolnavi de autism.

“Așteptăm să vedem dacă se integrează măsurile de decontare a terapiilor. Anul trecut se decontau 90 de puncte, prin medicul specialist. La nivel național foarte puțini copii au accesat terapii , din cauza lipsei medicilor de specialitate, din cauza accesibilității, pentru că în mediul urban sunt asociațiile dar, în mediul rural, nu există capacitatea de a spirjini integrarea unui copil cu autism”, a precizat Diana Niță, președintele Asociației „Rază de Speranță”.

În România, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, există aproape zece mii de persoane diagnosticate cu autism, însă specialiștii sunt de părere că, în realitate, numărul este trei ori mai mare. 

De asemenea, ONG-urile spun că numărul copiilor cu asemenea probleme aproape s-a triplat în ultimii 10 ani la nivel mondial. Potrivit Dianei Niță, costurile terapiei de recuperare pentru un copil cu autism, cu tot ceea ce presupune aceasta, timp de 3 – 6 ani, costurile pot ajunge și la 3000 – 4000 de lei pe lună.

Conform datelor, la nivel internațional, 1 din 59 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, iar tulburarea este de aproape cinci ori mai des întâlnită la băieți decât la fete.

Saviana Russu