ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

9 Mai, triplă semnificație simbolică pentru România

Publicat: joi, 9 Mai 2019 , ora 16.12

Data de 9 mai are o triplă semnificație simbolică pentru România, Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.

Pe 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiționată a Germaniei, care a marcat, astfel, sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile - Al Doilea Război Mondial.

De la declarația din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, țările europene și-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Pentru România, 9 mai are și o a treia semnificație, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaților, Declarația de Independență a țării.

Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Grivița, Smârdan și alte redute cucerite cu sânge și sacrificii.

Mihai Cojocaru