ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul pierde patru clase de liceu, în anul școlar următor

Publicat: marți, 4 Iunie 2019 , ora 13.03
Ariana Bucur, inspector școlar general, despre criteriile pe baza cărora s-au făcut tăierile

În anul școlar 2019-2020, în județul Brașov vor fi, în total, 110 clase de liceu și alte 67 de clase de învățământ profesional, dintre care jumătate vor fi de învățământ profesional dual. Practic, pentru anul școlar următor, județul Brașov pierde patru clase de liceu, respectiv, peste 100 de locuri, față de acest an, după ce, la nivel național, au fost tăiate zeci de mii de locuri, la nivel liceal.

Câte o clasă de liceu în minus va fi la „Doamna Stanca”, din Făgăraș, „Șt. O. Iosif”, din Rupea, Colegiul Economic „Andrei Bârseanu” și Liceul cu Program Sportiv.

Cifrele de școlarizare aprobate pentru județul Brașov prevedeau, inițial, o reducere a 25 de clase de liceu, dar și suplimentarea cu 10 clase de învățământ profesional, deci o pierdere de 5 clase. În aceste condiții, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean s-a constituit o comisie, care a luat în considerare mai multe criterii pe baza cărora s-au făcut tăierile. 

Pe de altă parte, s-a luat în considerare și scăderea populației școlare, precum și fenomenul de părăsire timpurie. Aproape 150 de copii care erau înscriși în clasa a VII-a, nu se mai regăsesc în clasa a VIII-a. Astfel, s-a ajuns la o reducere a 11 clase de liceu, dar șapte colegii au primit, în compensare, câte o clasă de învățământ profesional în plus. Astfel, pierderea reală este de doar patru clase de liceu. Chiar și cu aceste reduceri, toți elevii care încheie clasa a VIII-a acum vor avea un loc asigurat în liceu sau învățământul profesional.

De asemenea, nu vor exista profesori care-și vor pierde catedre, din cauza acestor diminuări. Cel mai probabil, se va renunța la plata cu ora.

Admiterea la liceu începe din săptămâna 3-7 iulie, cu completarea fișelor de opțiuni pentru un liceu, după ce copiii vor fi susținut Evaluarea Națională. Repartizarea computerizată va avea loc în 12 iulie.

La nivelul județului Brașov, Inspectoratul Școlar estimează că vor fi peste 4350 de absolvenți ai claselor a VIII-a.

Adina Chirvasă