ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fotografii cu țarii Rusiei pe pământ românesc, în expoziție la Brașov

Publicat: joi, 13 Iunie 2019 , ora 14.32

„Consonanțe istorice ruso-române: vizita Împăratului Nicolae al II-lea la Constanța și Rusia țaristă la Brașov” este titlul unei noi expoziții de fotografie ce va fi găzduită de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Expoziția va fi vernisată vineri, de la ora 12.00 și este realizată în parteneriat cu instituții din Rusia specializate în domeniul păstrării și punerii în valoare a patrimoniului istoric. De altfel, este primul eveniment realizat de muzeul brașoșvean împreună cu instituții din Rusia.

Țarii Rusiei nu au ajuns niciodată la Brașov. Însă în cursul ultimilor trei secole, trei suverani ai Rusiei s-au aflat pe pământ românesc: Petru I, Alexandru al II-lea și Nicolae al II-lea. Ultima vizită imperială rusă în România a avut loc pe 1/14 iunie 1914, cu foarte puțin timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Aceasta a fost și singura vizită oficială a unui suveran rus în România și ultima vizită oficială în străinătate a ultimului țar rus.

Fotografiile provin din colecțiile mai multor instituții rusești partenere, respectiv Arhiva de Stat a Federației Ruse, Arhiva Centrală de Stat de documente foto fono cinematografice din Sankt-Petersburg, Arhiva Rusă de Stat a documentelor cinematografice și foto.

Pentru vernisajul de la Brașov a fost aleasă ziua când se împlinesc 105 ani de la vizită oficială a Țarului Nicolae al II-lea în România. Expoziția rusă itinerată la Casa Sfatului este completată cu prezentarea ,,Rusia țaristă la Brașov”.

Expoziția rămâne deschisă la Casa Sfatului până la 31 august 2019.

Adina Chirvasă