ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Introducerea pe piața națională a pungilor din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, va fi interzisă de la 1 iulie

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2019 , ora 11.49

Introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, va fi interzisă de la 1 iulie, iar de la 1 ianuarie anul viitor se interzice și comercializarea acestora.

Documentul transpune în legislația română o directivă europeană. Actul normativ stabilește responsabilitatea operatorilor economici în etichetarea pungilor biodegradabile, dar și amenzi între 800 și 25.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii.

Această măsură este una esențială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar.

„Anul trecut am interzis pungile din plastic subțire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianții și populația să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subțire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe și legume, și pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Sunt studii care au estimat cantitatea totală de plastic produsă și existentă la ora actuală ca fiind de 8.4 miliarde de tone. Dintre acestea, 6.3 miliarde de tone sunt cantități care au ajuns ori la gropile de gunoi, ori se află într-o formă sau alta în natură, predominant în partea acvatică, în mări și oceane.

Este foarte important de precizat că durează sute de ani pentru a descompune acest plastic în mod natural, iar compușii care rezultă în urma descompunerii sunt toxici.

Radio România Brașov FM