ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Expoziție de teracotă Mediaș la Viscri

Publicat: marți, 27 August 2019 , ora 19.36

Sâmbătă, 31 august, ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției Teracota Mediaș din cadrul Bastionului de Est al Bisericii Fortificate din Viscri.

Expoziția cuprinde o parte din arhiva de 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” prin care sunt expuse piese ale patrimoniului material transilvănean în spații neconvenționale.

Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizația românească, un artefact capabil să redea evenimente și schimbări petrecute la nivelul societății din punct de vedere etnic, politic, social, economic. Cu toate acestea, meșteșugul fabricării manuale a cahlelor de teracotă a fost aproape uitat la începutul sec XX când sobele ajung considerate ca fiind demodate după apariția sistemelor  moderne de încalzire.

Cu toate beneficiile pe care le oferă noile sisteme de încălzire, acestea nu au reușit să înlocuiască atât frumusețea sobelor sau șemineelor de teracotă pictată, cât și atmosfera specială transmisă de acestea.

Din 1906, la Teracota Mediaș, fiecare cahla este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.

Sorin Țârcă