ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

ANRE avertizează că există riscul ca, la iarnă, să nu poată fi alimentați cu gaze toți consumatorii

Publicat: joi, 29 August 2019 , ora 13.45

O parte din consumatorii din România ar putea rămâne fără gaze, la iarnă, precizează Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, într-un document, deoarece există suspiciuni rezonabile ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus.

“În aceste condiții, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice la funcționarea pe păcură”, se arată în documentul ANRE.

Acordurile între Rusia și Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019, iar specialiștii ANRE avertizează că există riscul ca, în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina, Transgaz să nu dețină în depozite o cantitate de gaze naturale suficientă pentru a acoperi necesarul. De asemenea, punctele de interconectare Csanadpalota și Giurgiu-Ruse sunt limitate din punct de vedere tehnic, iar capacitățile disponibile pe aceste puncte au fost deja rezervate.

Potrivit specialiștilor ANRE, o soluție pentru această problemă ar fi realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană dar vând în vedere termenul foarte scurt în care se mai pot injecta gaze naturale în depozitele subterane este necesară adoptarea în regim de urgență a acestui proiect de act normativ.

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a declarat, luni, că până în prezent obligația de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporție de 97%.

Martina Piukovici