ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Un chinez le-a vorbit studenților brașoveni despre relațiile româno-chineze. În limba română

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 16.49

Limba chineză vi se pare grea? Cam așa este și limba română pentru chinezi. Dar au învățat-o și vorbesc foarte bine. Ding Chao, un profesor de la Universitatea din Beijing a susținut, astăzi, la Aula Universității Transilvania, o prelegere în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 70 de ani de relații diplomatice între România și China.

Discursul a fost unul liber și integral rostit în limba română. Ding Chao este profesor de studii românești la Facultatea de Limbi și Culturi Europene a Universității de Studii Străine din Beijing (BFSU) și director al Centrului de Studii Central și Est Europene. A mărturfisit că a început să învețe limba română dintr-o întâmplare. În urmă cu mai bine de 4 decenii devenea student al secției de limba română, la Universitatea din Beijing. Româna a învățat-o cu un profesor venit din Sinaia, timp de trei ani, zi de zi.

A citit literatură română din belșug. De altfel, la Brașov a venit și cu trei volume pe care le-a dăruit conducerii Universității. Unul dintre acestea este o ediție bilingvă a poeziilor eminesciene.

Tot în limba română a vorbit și Excelența Sa, domnul ambasador Yuming Chen, vicepreședinte al Asociației Diplomației Publice din China. Nu este ambasador al Chinei în România. A studiat, însă, în România, în anii 70, și a fost martor a mai bine de jumătate din anii de relații de prietenie între cele două țări.

Conferința a fost însoțită și de o expoziție de fotografie ce poate fi vizionată în alveolele de la parterul Aulei. Universitatea Transilvania are, în cadrul Facultății de Litere un program de studiu în limba chineză. De asemenea, din 2012, în cadrul Universității funcționează, din 2012, unul din cele patru Institute Confucius din România.

Adina Chirvasă