ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cauciucurile de iarnă, între legalitate și obligativitate

Publicat: vineri, 11 Octombrie 2019 , ora 15.15

În ultimele zile, vremea s-a răcit considerabil, iar la munte am avut deja parte de prima ninsoare la început de octombrie. Tocmai de aceea, spun specialiștii, poate ar fi bine să luăm, cât de curând, în calcul, înlocuirea anvelopelor de vară cu cele pentru sezonul rece.

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii, începând cu data de 1 noiembrie, când, calendaristic, debutează sezonul rece,  ci doar în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Această obligativitate a intrat în vigoare, în România, din  2011.

Totodată, foarte mare accent  se pune, în această perioadă și pe verificarea sistemelor de încălzire și dezaburire, dar și pe pregătirea autovehiculelor pentru sezonul rece.

Cauciucurile de iarnă sunt construite special pentru a face față șofatului în condițiile dificile, caracteristice iernii, precum zăpadă, gheață, polei, iar experții în domeniu sunt de părere că se comportă mult mai bine decât cauciucurile de vară, atunci când temperatura aerului scade sub valoare de  + 7  grade Celsius.

Tocmai de aceea trebuie să cumpărăm anvelope doar de la comercianți autorizați, deoarece pe cauciuc sunt trecute toate detaliile tehnice.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă, constituie contravenție.

Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și să plătească amenzi substanțiale.

Radio România Brașov FM