ACUM:
16.03
Sens unic (continuare)
Urmează:
17.00
Radiojurnal
Apoi:
17.10
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dispozitiv revoluționar care tratează insuficiența cardiacă, la un spital privat din Brașov

Publicat: marți, 22 Octombrie 2019 , ora 15.54
dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog

Un spital privat din Brașov este singurul din țară, dar și din Europa de Est, care tratează insuficiența cardiacă cu ajutorul unui dispozitiv special. Vorbim despre un aparat de modulare a contractilității cardiace - MCC, un obiect care, o dată implantat, prelungește viața pacientului diagnosticat cu insuficiență cardiacă.

Practic, MCC-ul crește forța de contracție a inimii, iar efectul începe să fie vizibil în lunile după implantare. Implantul se face, însă, în anumiți parametri, respectiv, inima trebuie să aibă încă o putere de minimum 25-40 la sută de contracție. Sub acest prag, operația nu mai poate fi făcută.

Aceste implanturi au început să fie efectuate la spitalul privat încă din luna aprilie a anului 2018, iar în prezent, unitatea sanitară se laudă cu 8 astfel de proceduri.

Cel mai recent pacient a fost un bărbat de 64 de ani, venit în vacanță la Bran, care suferise un infarct miocardic. În toată lumea, sunt doar 3500 de pacienți cu un astfel de dispozitiv, spun specialiștii. Asta și din cauza costurilor, care sunt foarte ridicate și nu sunt decontate.

Insuficiența cardiacă este o boală considerată ușoară de cei mai mulți dintre pacienți, însă specialiștii spun că 60% dintre cei cu acest diagnostic mor în cinci ani de la primirea lui. Asta pentru că este asimptomatică o bună perioadă de timp, iar când apar simptomele, deja șansele de a ține boala în frâu sunt foarte scăzute.

Conform statisticilor, insuficiența cardiacă este o boală care  omoară, alături de cancer, cei mai mulți oameni în lume. În România, cifrele arată că mortalitatea cauzată de insuficiența cardiacă este de trei ori mai mare decât cea cauzată de cancer.

Adina Chirvasă