ACUM:
15.05
Sens unic
ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Jocurile Tradiționale se reîntorc la Bibliotecă!

Publicat: joi, 19 Decembrie 2019 , ora 11.52

Festivalul Jocurilor Tradiționale a continuat și în 2019 cu Ediția a V-a.

În toamnă câteva sute de copii din Făgăraș, Feldioara și orașul Victoria s-au jucat așa cum o făceau bunicii și străbunicii lor pe vremuri. Copiii din județ au descoperit jocurile tradiționale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparținând Țării Bârsei.

Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta și învăța. Unele dintre jocuri au ajuns însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi.

În trecut în Brașovul medieval și în Transilvania, breslele meșteșugărești și autoritățile publice încurajau și premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri și concursuri.

Acum, jocurile tradiționale s-au reîntors la biblioteca județeană. Mai întâi, în 17 decembrie, bunicii, cititori ai Filialei 5 împreună cu bibliotecarii si-au reamintit de jocurile traditionale din locurile natale.

De asemenea s-au căutat informații despre jocuri tradiționale în colecția de etnografie a Bibliotecii și s-au recondiționat cu materiale moderne exemplarele de carte deteriorate.

În 18 decembrie a fost rândul elevilor de la Liceul Silvic Nicolae Rucăreanu să descopere jocurile străvechi. Copiii au "împușcat cocoșul" și au jucat jocul tradițional cu popice. În cadrul unui atelier, elevii au fost învățați să recondiționeze și să redea viață cărților vechi pe care le au părinții și bunicii lor.

"Brașovul, capitala jocurilor tradiționale" este un proiect cultural implementat de Biblioteca Județeană "George Barițiu" din Brașov, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Radio România Brașov FM