ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dr. Florin Orțan: "Sistemul de sănătate de stat și cel privat ar trebui gândite complementar, nu competițional"

Publicat: joi, 6 Februarie 2020 , ora 18.40

Sistemul de sănătate de stat și cel privat ar trebui gândite complementar, nu competițional, este de părere senatorul PSD de Brașov, dr. Florin Orțan. Afirmația vine în contextul adoptării de către Guvernul Orban a ordonanței de urgență privind accesul pacienților la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privați.

Este vorba despre deschiderea sistemului de sănătate și liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienții să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privați în același regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unitățile publice.

„Într-o competiție, cineva pierde. Dacă pierde sistemul privat, pierd investitorii, pierd bănci. Inacceptabil. Dacă pierde sistemul public, 14 milioane de români rămân pe dinafara oricărei asistențe medicale. Prin urmare complementaritatea celor două sisteme este cuvântul de bază.”, a declarat dr. Florin Orțan.

La acest moment, după cum a remarcat dr. Florin Orțan, sunt unități în sistemul de stat, nu multe, este adevărat, care sunt la același nivel, uneori chiar la un nivel superior de confort față de unități de sănătate private:

„Trebuie să discutăm și despre egalitatea de șanse între stat și privat. Accesul la banii de la bugetul de stat se face exclusiv prin licitații. Licitațiile sunt condiția transparentizării cheltuirii banului public. Spitalele publice în acest moment trebuie să facă proceduri îndelungate de achiziții, care uneori se contestă. Spitalele private nu au obligația să facă licitații atunci cand accesează bani publici. Acest lucru ar trebui dezbătut înainte să dăm orice fel de ordonanță.”

Un alt aspect care ar trebui reglementat, după părerea politicianului brașovean, se referă la abordarea favorizantă a unui medic din sistemul privat față de cel din sistemul de stat, deși ambele unități medicale în care aceștia lucrează au servicii decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, deci au acces la banul public.

„Cheltuirea banilor publici trebuie să se facă la fel în public și privat. Toți coordonatorii de credite, managerii spitalelor, directorii medicali, șefii de secții de la public, au declarație de avere și de interese depuse și publicate pe site-ul respectiv. Asta ca să preîntâmpinăm situații din trecut în care cuscrul, fina, fiul vindea scule, dispozitive la spitalul public. Șefii de secție de la privat nu au obligația să își depună declarația de avere si declarația de interese, prin urmare, la privat, se poate, fără licitație, să cumpărăm de la firma unui bun prieten sau de la firma unei rude foarte apropiate.”, a concluzionat senatorul PSD de Brașov, Florin Orțan.

Camelia Vlad