ACUM:
11.03
Pulsul zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Scade numărul de elevi dintr-o clasă. Brașovul atrage atenția că rămâne problema flotanților

Publicat: miercuri, 12 Februarie 2020 , ora 13.20

17 copii în grupa de grădiniță, 22 în clasa de învățământ primar și 26 în gimnaziu și liceu. Sunt modificări la Legea Educației, aduse printr-un proiect ce a trecut deja de Senat și care privește numărul de copii dintr-o clasă.

Proiectul reduce, practic numărul elevilor din clasă, acum normativul fiind 20 în grupa de grădiniță, 25 în clasa primară și 28 la gimnaziu și liceu.

Proiectul mai prevede că, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală "pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim".

În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

Însă, șefii învățământului din Brașov atrag atenția că deși măsura este una bună, rămâne problema celor care își fac viza de flotant, pentru a avea acces la o anumită unitate de învățământ. Asta pentru că înscririle în clasele pregătitoare se fac ținând cont de circumscripție, iar școala este obligată să primească elevul, chiar dacă are doar viza de flotant, deși familia locuiește în cu totul altă parte. Soluția ar fi ca înscrierile să se facă ținând cont de locul pe care părintele plătește impozitul.

"Părintele vine că are dreptul să își înscrie copilul la acea școală, pentru că face dovada acelui domiciliu și atunci ești obligat să îl primești. Îl primește directorul, solicită suplimentarea numărului de locuri la Inspectoratul Școlar, pentru că părintele face dovada acelui domiciliu. O măsura dură și care ar reașeza lucrurile ar fi nu dovada domiciliului părintelui în zona respectivă, ci plata impozitului pentru bunurile pe care le are în circumscripție.",a precizat Ariana Bucur, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

În plus, pentru a nu mai fi supraaglomerate clasele, e nevoie de clase noi, iar pentru asta e nevoie de spațiu fizic.

Legea votată în Senat mai prevede și decontarea navetei școlare și gratuitate pentru elevi la accesul la muzee, concerte, teatru, operă, film. O altă modificare este faptul că la grădiniță vor putea fi înscriși și copii de minim 2 ani.

Personalul care va lucra la aceste grupe va trece de la primării, în gestionarea Ministerului Educației, similar statutului educatorilor.

Adina Chirvasă