ACUM:
17.10
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Cu câți bani trebuie să se descurce fiecare spital din Brașov pentru combaterea coronavirusului?!

Publicat: vineri, 20 Martie 2020 , ora 9.11

Consiliul Județean Brașov a aprobat, ieri, suplimentarea bugetelor pentru fiecare spital din Brașov. Redăm integral comunicatul remis, cu sumele și necesarul pentru fiecare unitate spitalicească în parte.

Măsurile adoptate de CJ Brașov pentru susținerea activității spitalelor

Conducerea Consiliului Județean Brașov a emis, miercuri, 18 martie, o dispoziție privind virările de credite bugetare din bugetul județean pe anul în curs - Secțiunea Funcționare, Capitolul Bunuri și Servicii, destinate unor spitale din subordine, pentru asigurarea fondurilor necesare derulării activităților curente, în contextul instituirii stării de urgență.

Astfel, pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase s-a făcut o realocare de fonduri, 110.140 de lei fiind distribuite pentru achiziționarea de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, materiale de laborator, materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional.

În cazul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, suma de 67.000 de lei au fost repartizată pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți și materiale de curățenie.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, 285.070 lei au fost redistribuite pentru achiziția de medicamente, dezinfectanți, bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Pentru Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Dr. A.I. Sbârcea", suma redistribuită ajunge la 360.000 de lei, fiind destinată pentru cumpărarea de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, materiale de laborator, materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional.

Marți, 17 martie, conducerea CJ Brașov a solicitat fiecărui spital să prezinte până în 18 martie, ora 11:00, necesarul de fonduri suplimentare pentru a face față situației epidemiologice determinate de răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Joi, 19 martie, la sediul CJ Brașov au avut loc întâlniri pe această temă cu reprezentanții conducerii celor șase instituțiilor spitalicești din subordine, în vederea definitivării cuantumului sumelor necesare. Urmare acestor discuții, Consiliul Județean Brașov a suplimentat bugetul spitalelor cu suma de 2.249.000 lei și din bugetul inițial aprobat, s-au realocat sume în cuantum de 10.007.350 lei - astfel, totalizând suma de 12.256.350 lei, ce poate fi utilizată pentru gestionarea situației de criză, respectiv pentru achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, echipamente de protecție, reactivi, achiziționare de ventilatoare mecanice în secții de ATI, precum și echipamnetul de biologie moleculară REAL TIME PCR, necesar efecturării testelor pentru COVID-19, inclusiv amenajare compartiment ATI de 10 paturi la Spitalul Clinic de Pneumopftiziologie.

Amintim că încă din data de 28 februarie, Consiliul Județean Brașov a solicitat unităților sanitare din subordine informarea cu privire la măsurile dispuse cu privire la implementarea Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Astfel, la toate unitățile sanitare au fost puse în aplicare măsuri pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală, respectiv rezerve de materiale sanitare, substanțe dezinfectante și echipamente de protecție personală, fiind derulate proceduri de achiziție publică în acest sens. Personalul medical și auxiliar din toate spitalele a fost informat și instruit în legătură cu măsurile de precauție specifice, iar pentru prevenirea apariției unor infecții, programul de vizită la toate unitățile spitalicești a fost suspendat.

Consiliul Județean Brașov va dubla suma alocată lunar din bugetul propriu, pentru acordarea de stimulente, în perioada martie - mai 2020, personalului medical și de specialitate care participă efectiv la combaterea epidemiei cu COVID-19 în prima linie.

Spitalul de Infecțioase va primi 500 de teste

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra vineri, 20 martie, în posesia a 500 teste pentru depistarea infecției cu COVID-19, din cele 2500 comandate.

Potrivit conducerii spitalului, achizițiile de echipamente de protecție și materiale sunt realizate, iar stocurile sunt refăcute constant, astfel încât s-au transmis Consiliului Județean Brașov sumele necesare pentru asigurarea stocului pentru următoarele 4-5 luni.

Conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere Boli Transmisibile, Spitalul de Infecțioase asigură materiale de protecție a personalului medico-sanitar în funcție de fiecare tip de activitate desfășurată.

Din suma de 300.000 de lei alocată de Ministerul Sănătății s-a dat drumul la achizițiile directe pentru consumabile, recoltoare și alte materiale necesare, 2000 de recoltoare fiind deja livrate.

Problema asigurării de resurse umane de suport (personal administrativ, TESA), în funcție de solicitări, se va rezolva prin detașarea unor angajați de la alte spitale din oraș, pentru o perioadă de maximum 60 de zile, ținând cont de faptul că Spitalul de Boli Infecțioase este spital de primă linie în combaterea COVID-19.

Spitalul Clinic Județean de Urgență - cu orice preț, în afara zonei de contaminare!

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov anunță că unitatea medicală dispune de toate materilele sanitare și de protecție necesare, conform protocoalelor în vigoare, și este pregătită cu tot ce este nevoie pentru lupta împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Spitalul este în linia întâi de tratare a cazurilor non-COVID, pentru toate urgențele din județ și din zonele limitrofe, astfel că prioritatea numărul 1 este menținerea spitalului în afara ariei de răspândire a infecției.

Stocurile realizate până în prezent sunt mulțumitoare, dar măsurile dispuse la nivelul spitalului sunt de utilizare judicioasă și cu responsabilitate a tuturor resurselor, astfel încât, dacă situația o va impune, colectivul de la Județean să fie pregătit din toate punctele de vedere pentru a intra în lupta cu noul coronavirus.

O altă intenție fermă a conducerii este de a achiziționa în cel mai scurt timp un echipament de biologie moleculară Real Time PCR. Parterul spitalului a fost izolat, s-au montat 10 paturi de ATI dotate cu monitoare și ventilatoare, iar din lista de investiții aprobată de CJ s-a trecut pe procedura de achiziție directă a dotărilor pentru terapia intensivă: ventilatoare, monitoare, injectomate. De asemenea, spitalul ar putea primi o donație de 10 ventilatoare și 5 teste rapide pentru deficiența de imunoglobulină.

ATI la Pneumologie!

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov se va înființa în cel mai scurt timp un compartiment de ATI cu 10 paturi, dotările urmând să fie asigurate de Ministerul Sănătății, costurile de amenajare a spațiului rămânând în sarcina Consiliului Județean Brașov.

Măsuri adoptate de Spitalul Clinic de Copii Brașov

Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov spune că mare problemă o reprezintă lipsa stocurilor la furnizori, dar și prețurile maximale depășite cu mult la materialele sanitare de strictă necesitate în această perioadă, în special a celor pentru protecția cadrelor medicale.

S-au comandat produse, astfel încât spitalul să aibă stocuri pentru următoarele 45 de zile, însă nu toate comenzile de materiale sanitare și de protecție au fost livrate. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov va asigura asistența medicală de urgență non-Covid pacienților copii din Brașov și județele limitrofe Harghita și Covasna.

La nevoie, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie pune la dispoziție 141 de paturi

În data de 16 martie 2020, comisia de criză instituită la nivelul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov a decis externarea pacienților cronici din cadrul Secției Clinice de Recuperare neuro-psiho-motorie și închiderea acestei secții începând cu data de 19 martie 2020. Secția Clinică Recuperare neuro-psiho-motorie va fi igienizată și pusă la dispoziția autorităților.

O altă decizie a fost comasarea secției Psihiatrie I (situată la Sediul Central din str. Prundului nr. 7-9) cu secțiile Psihiatrie II și Psihiatrie III (situate în str. M. Eminescu), astfel încât să existe o singură linie de gardă care se deservească toți pacienții cu afecțiuni specifice obiectului de activitate a secțiilor menționate. Secția Clinică Psihiatrie I va fi închisă, igienizată și pusă la dispoziția autorităților.

Totodată, în condiții de criză, Secția Clinică Neurologie I și Secția Neurologie II pot fi relocate în Secția Clinică de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie, putând astfel să fie izolat Corpul Central. Aici, la nevoie, pot fi puse la dispoziție un număr de 141 de paturi destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19, după cum urmează: parterul Corpului Central, care are încorporate Terapie Acuți cu un număr de 16 paturi (cu monitor și oxigen la pat, dintre care doar 2 dispun de ventilatoare portabile); Compartimentul Radiologic și Imagistică Medicală, CT - ale căror servicii pot fi rechiziționate; etajul I - cu 40 de paturi; etajul II - cu 42 de paturi; etajul III - cu 43 de paturi.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada următoare, față de atribuțiile Consiliului Județean Brașov în domeniul sănătății, în contextul excepțional în care ne aflăm, administrația județeană este alături de personalul medical și auxiliar din toate unitățile spitalicești aflate în subordine, cu tot ceea ce solicită pentru desfășurarea activității în condiții optime, în perioada stării de urgență instituită la nivel național.

Conducerea Consiliului Județean Brașov ține permanent legătura cu managerii spitalelor, astfel încât asigurarea necesarului de fonduri să fie realizată cu rapiditate, având în vedere că fondul de rezervă al bugetului județean din acest an este în întregime la dispoziția unităților medicale.

Menționăm că, față de sumele alocate de administrația județeană spitalelor în anul 2016 - de aproximativ 8,2 milioane de lei, în anul 2020 transferurile curente și de capital totalizează 35.892.000 lei, fiind de 4 ori mai mari, pe lângă faptul că în 2020 la nivelul spitalelor sunt în desfășurare proiecte pe fonduri europene nerambursabile (30.309.000 lei).

Dorim să mulțumim medicilor, asistenților medicali, specialiștilor de laborator și tuturor angajaților din spitalele brașovene pentru modul în care înțeleg să-și facă datoria în aceste zile dificile, pentru eforturile lor de limitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus și pentru profesionalismul cu care tratează cazurile deja confirmate.

Medicii brașoveni sunt cu adevărat eroii comunității noastre!

Mulțumim tuturor brașovenilor pentru sprijinul acordat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, spital aflat în prima linie în lupta cu COVID-19.

Mulțumim voluntarilor care s-au pus la dispoziția sistemului sanitar din Brașov cu toate resursele și puterile lor!

Mulțumim sponsorilor pentru donațiile făcute!

Mulțumim reprezentanților presei pentru modul prompt, corect și obiectiv în care informează populația prin intermediul tuturor canalelor de comunicare!

În această perioadă de urgență, cu toții avem o luptă de dus. Fie să ieșim cu toții învingători!

Camelia Vlad