ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Focar de pestă porcină la o fermă din Codlea

Publicat: vineri, 12 Iunie 2020 , ora 12.56

Prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, i-a convocat astăzi pe membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale, ca urmare a confimării apariției unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Codlea. A participat, pe lângă reprezentanții autorităților, și administratorul fermei în care au fost găsite animalele bolnave.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar este o situație destul de gravă, având în vedere că ferma are un efectiv de aproximativ 2.500 de capete de porcine, care vor fi sacrificate toate, din nefericire, ca măsură preventivă împotriva răspândirii infecției. 

„Am invitat și primarul și viceprimarul municipiului Codlea, precum și pe administratorul fermei respective și vom adopta un plan de măsuri pentru închiderea cât mai rapidă a acestui focar. Ca primă măsură, am decis ca imediat după terminarea sedinței CLCB să restricționăm accesul în zona respectivă, cu ajutorul efectivelor de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă”, a declarat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Dorin Valter Enache, a prezentat atribuțiile instituțiilor cu responsabilități în asemenea situație, precum și primele măsuri care au ca scop prevenirea transmiterii virusului PPA și a poluării mediului. Astfel, pe lângă sacrificarea tuturor exemplarelor din ferma unde a apărut focarul, va fi izolată zona și vor fi efectuate evaluări epidemiologice.

De asemenea, toate primăriile și toate fermele zootehnice sunt anunțate în legătură cu măsurile de prevenție/protecție care trebuie luate. Pe raza municipiului Codlea se va face evaluarea stării de sănătate a porcinelor din gopodării, care nu sunt în efective importante, și, la fel, se va comunica proprietarilor ce măsuri de protecție trebuie să ia. Nu este nici un motiv de panică, situația fiind sub control, în opinia directorului DSV Brașov.

Camelia Vlad