ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Un singur donator de plasmă cu anticorpi Covid-19, la Brașov

Publicat: marți, 23 Iunie 2020 , ora 16.49


Din luna mai, de când la Centrul de Transfuzie Sanguină Brașov a fost pus în funcțiune un echipament de plasmafereză, pentru colectare de plasmă umană care ar trebui să-I ajute pe pacienții cu Covid-19 să se vindece mai repede, s-a prezentat un singur donator.


Procedura constă în recoltarea de plasmă convalescentă, de la pacienții vindecați de coronaviroză, care conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV2.„Noi, până acum, am avut o singură plasmafereză făcută și vreo 5 plasme obținute prin donare standard. Noi am făcut și promovare, am împărțit flyere despre donarea de plasmă convalescentă către donatori, către spitalele care au pacienți cu Covid-19”, a spus directorul Centrului, Camelia Roșu.


Cei care donează plasmă au aceleași beneficii ca donatorii de sânge dar trebuie să întrunească mai multe criterii, pe lângă faptul că s-au vindecat de Covid-19.


Cei care vin să doneze trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate. Depinde de greutate, depinde de boli, sunt mai multe contraindicații”, a adăugat Camelia Roșu.


Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină face un apel la foștii pacienți Covid-19 să doneze cu încredere plasmă sau sânge, pentru că astfel vor participa activ la tratarea altor bolnavi.


Prin donarea de plasmă convalescentă Covid-19 vor participa activ la tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19 cu formă severă sau tipică de boală, indiferent că donează prin această procedură de plasmafereză sau prin donarea de sânge”, a mai spus Camelia Roșu.Plasma recoltată și validată din punctul de vedere al securității și calității transfuzionale va fi procesată, congelată și stocată în cadrul Centrului de Transfuzii, urmând să fie administrată doar pacienților critici, cu vârsta de cel puțin 18 ani, confirmați cu COVID 19 prin metoda Real Time PCR.Echipamentul a fost primit de Consiliul Județean Brașov, printr-un contract de sponsorizare, de la o firmă privată.

Camelia Vlad