ACUM:
16.03
Sens unic (continuare)
Urmează:
17.00
Radiojurnal
Apoi:
17.10
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Egalitatea de șanse între femei și bărbați

Publicat: luni, 21 Septembrie 2020 , ora 16.16

Femeile și bărbații au aceleași drepturi și nimeni nu poate fi discriminat în România pe baza de sex.


Măsurile pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați se aplica atât în sectorul public, cât și în cel privat. Aceste măsuri se aplică în domeniul muncii, educației, sănătății, culturii și informării, politicii, participării la decizie, furnizării și accesului la bunuri și servicii.


Angajatorului îi este interzis să utilizeze practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relațiile de muncă, dar sunt exceptate locurile de muncă în care, datorită naturii activităților profesionale respective sau cadrului în care acestea sunt desfășurate, o caracteristică legată de sex este o cerință profesională autentică și determinantă, cu condiția ca obiectivul urmărit să fie legitim și cerința să fie proporțională.


Încălcarea legii duce la răspundere disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală a persoanelor vinovate. Se poate ajunge chiar la situații grave, în care faptele capătă o nuanță penală:


Conform Codului Penal, constituie infracțiune pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare. De asemenea, Codul Penal prevede ca infracțiune fapta funcționarului public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat sau a altei persoane care acționează la instigarea sau cu consimțământul expres ori tacit al acestuia de a provoca unei persoane puternice suferințe fizice ori psihice și stabilește ca fiind circumstanță agravantă când aceasta se face pe un motiv bazat pe orice formă de discriminare. Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane este infracțiune prevăzută de art. 369 Cod Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisarul Alina Ivan.

Prevederile legii nu au aplicabilitate în cadrul cultelor religioase și nu aduc atingere vieții private a cetățenilor.
Sorin Țârcă