ACUM:
14.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
15.00
Buletin de știri
Apoi:
15.05
Sens unic

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fiți precauți în mediul online. Atenție la metoda de înșelăciune ”scrisoarea nigeriană”!

Publicat: marți, 6 Octombrie 2020 , ora 19.55

Fiți precauți în mediul online, atrag atenția autoritățile române. Internetul reprezintă spațiul în care aparent comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii ușor de accesat, indiferent de vârsta și de cultura utilizatorului. Cu toate acestea, în lipsa unei informări corecte cu privire la potențialele riscuri la care vă expuneți, puteți deveni foarte ușor victime prin intermediul internetului.

Una dintre metodele de înșelăciune în mediul online este metoda ”scrisoarea nigeriană”, care poate avea mai multe variante. De obicei, victimele sunt ”recrutate” în mediul online de pe rețelele de socializare.

“Infractorii, care susțin că sunt în căutarea unei relații serioase, ajung să câștige  în timp încrederea victimei iar după aceea expun faptul că se află într-o situație personală dificilă (fie au o problemă de sănătate, ori nu au bani suficienți pentru a se putea întâlni în realitate) și solicită diverse sume de bani în numele relației de afecțiune. De obicei, infractorii spun victimelor că se află în țări în afara spațiului european (țări din Asia sau Africa), iar transferul de bani se poate face exclusiv online,  conturile beneficiare fiind greu detectabile”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisarul Alina Ivan.

Presupusa relație continuă atât timp cât victima depune sumele solicitate în conturile furnizate de infractor, iar la primul refuz se întrerupe orice legătură. Pentru a nu deveni victimele unor astfel de înșelăciuni, comisarul Alina Ivan recomandă:

“Folosiți-vă simțul realității - cel mai bun aliat impotriva acestui tip de fraudă. Dragostea la prima vedere prin internet, este puțin posibilă, iar ca regulă generală, trebuie sa fiți foarte suspicioși asupra acestor tipuri de contacte încă de la început. Nu instalați aplicații din surse nesigure, care vă pot expune unor riscuri cum ar fi crearea de breșe de securitate. Actualizați periodic sistemul de operare utilizat de calculator, laptop sau smartphone. Nu faceți niciun transfer bancar la solicitarea persoanelor cunoscute pe internet, indiferent de pretext”.

Sumele de bani obținute de la victimele credule nu sunt însușite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, de aceea recuperarea sumelor date de victimă se face cu dificultate.

Camelia Vlad