ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Efectele pandemiei asupra bolnavilor cronici

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 9.45
Unii pacienți au venit chiar din alte orașe, pentru a-și putea continua tratamentul

Pandemia Covid-19 a avut impact major asupra accesului bolnavilor cronici din România la servicii medicale și asupra calității acestor servicii.


Efectul a dus la deteriorarea stării de sănătate a multor bolnavi cronici și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat.


Numărul tot mai mic de infectări cu virusul Covid-19 din ultimele săptămâni vine cu o veste bună pentru bolnavii cronici. Sunt locuri libere și pentru ei în spitale. Unitățile medicale transformate în spitale suport Covid au revenit la specializările de dinainte de pandemie și fac internări, spre mulțumirea pacienților cu boli cronice.


Un exemplu este un domn în vârstă de 72 de ani, Marin Ifrim, care a venit la Brașov din Bacău, pentru un tratament mai dificil:


Este foarte bine că s-au deschis spitalele. Am venit în Brașov pentru o internare care se face foarte greu. Sper să fie totul bine. Nu puteam face tratamentul în timpul pandemiei, pentru că necesită supraveghere medicală strictă. Acum am găsit înțelegere la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov. Mulțumesc tuturor medicilor care m-au ajutat și m-au sprijinit pentru a obține acest tratament”, a spus Marin Ifrim (audio atașat).


Alt pacient, altă boală, aceeași problemă, dar și bucurie pentru că medicii se concentrează și asupra celor ca el, cu boli care-i macină de ani de zile:


Ar fi trebuit să fac aceste controale acum un an, dar din cauza covidului nu am reușit să fac tot ceea ce trebuia: controale, analize. Având o boală coronariană, ar fi trebuit la un interval destul de scurt de timp să merg la controale la spital și nu am reușit. Acum mă bucur că medicii tratează și alte boli decât covid”, a spus Alexandru Pascu (audio atașat).


La scurt timp după declararea pandemiei de Covid-19, numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic. După aprilie 2020, s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior, potrivit unui studiu realizat de către Observatorul Român de Sănătate. În vara anului trecut, situația sanitară părea că s-a mai relaxat, pentru ca din luna octombrie 2020 până în urmă cu 2 luni, accesul pacienților cronici la internări să fie iar restricționat în majoritatea spitalelor.


În acest moment, în județul Brașov mai sunt internați doar 70 de bolnavi infectați cu virsului SARS CoV2, de cinci ori mai puțini față de începutul acestui an. Astfel că în această perioadă se găsesc paturi libere pentru pacienții care au și alte boli.

Camelia Vlad