ACUM:
17.10
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Carnea de porc s-ar putea scumpi, din nou (AUDIO)

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 19.56
Valul de scumpiri la alimentele de bază, printre care la carnea de porc, este perceput diferit de cetățenii brașoveni

Problemele cu pesta porcină africană, nu doar în Europa, inclusiv în România, ci și în China, cel mai mare importator de carne de porc din spațiul comunitar, ar putea duce la scumpirea acestui produs, sunt de părere producătorii locali.


Bogdan Blendea, măcelar și administratorul unei carmangerii din Brașov, spune că în acest moment, prețul cărnii de porc nu este cu mult mai mare față de perioada sărbătorilor, însă are o explicație pentru creșterea preconizată de analiști:


O creștere va exista, din ce se preconizează. Atâta timp cât s-a dat drumul la exporturi către piața din Asia, și acolo este cererea foarte mare, chestia asta o să se reflecte și în prețul final al cărnii. Producătorii români fac față cam greu, chiar discutam cu un furnizor și spunea că, în general, la prețul acesta de vânzare a animalului viu, fermierii nu câștiga mai nimic, adică cât să supraviețuiască”, a spus Bogdan Blendea.


Măcelarul Bogdan Blendea încearcă să îi facă pe clienți să înțeleagă de ce sunt diferențe majore între prețul cărnii din magazinele care se aprovizionează de la producătorii locali și hipermarketuri.


Eu am spus că prețul reflectă calitatea și atunci când avem un preț mic la un produs, trebuie să ne punem un semn de întrebare înainte - cum a fost făcut acel produs, ce costuri a implicat ș.a.m.d. Termenul de valabilitate are o foarte mare importanță. În primul rând ne dă niște informații referitoare la conservanții care sunt în el. Orice produs alimentar din carne, în general, nu are termen foarte lung. Am întâlnit produse de gen care aveau 6 luni termen de valabilitate”, a adăugat Bogdan Blendea.


Într-un an, un român mănâncă, în medie, aproape 40 de kilograme de carne de porc, arată statisticile europene.

Camelia Vlad