ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Nu urcați pe munte fără încălțămintea potrivită!

Publicat: sâmbătă, 21 August 2021 , ora 16.59

Majoritatea persoanelor implicate în evenimentele montane nu au echipament adecvat, atrag atenția salvamontiștii brașoveni, după ce au intervenit în ultimele zile pentru a ajuta turiști accidentați pe munte din cauza faptului că nu aveau mai ales încălțămintea potrivită. Printre aceștia, o femeie cu un copil în brațe, care a alunecat în zona stației superioare a telecabinei de pe Tampa.

"Serviciul Public Local Salvamont Brasov a fost solicitat (vineri - n.r.) să intervină într-un caz în care o persoană, de sex feminin, a alunecat în zona stației superioare a telecabinei de pe Tâmpa, din cauza încăltărilor inadecvate pe care le avea. Aceasta a suferit plăgi escoriate la nivelul membrului inferior și ulterior o stare de lipotimie. În momentul producerii incidentului, persoana căra în brațe un copil, care din fericire nu a pățit nimic în timpul căderii. Dupa ce i s-a acordat primul ajutor, turista a fost transportată cu telecabina la bază, unde a fost așteptată de un echipaj SMURD, dar a refuzat transportul către unitatea spitalicească", au precizat salvatorii montani.

Acest incident s-a înregistrat la o zi distanță de altul, când o altă persoană s-a accidentat, căzând pe un traseu de pe Tâmpa, tot din cauza încălțărilor de oraș.

Salvatorii montani recomandă turiștilor care nu dispun de echipament adecvat pentru o plimbare pe munte să nu mai părăsească imediata proximitate a stațiilor de transport pe cablu, deoarece chiar dacă pleacă pe drumuri forestiere, cu acces aparent facil, lipsa încălțămintei de munte face ca aderența să fie redusă, crescand riscul de alunecare și implicit de accidentare.

Turist belgian, accidentat în Munții Făgăraș

Un turist belgian, în vârstă de 25 de ani, a fost transportat la spital cu un elicopter SMURD, după ce a fost recuperat de pe un traseu din Munții Făgăraș, zona Vf. Laița. Evenimentul a avut loc ieri, iar pentru acordarea primului ajutor au intervenit 12 salvatori montani se la serviciile Salvamont Sibiu și Argeș. Turistul străin s-a ales cu o fractură la picior. A fost solicitat un elicopter SMURD, care a sosit de la baza Mureș, pentru preluare și transport, potrivit Salvamont România. De la Dispeceratul Național Salvamont a fost lansat și un apel astăzi. Turiștilor amatori de drumeții montane li se recomandă să fie atenți și responsabili atunci când se află în excursie, "deoarece numărul de accidente pe munte a devenit îngrijorător de mare". Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16 apeluri de urgență, în urma cărora 6 persoane au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transportarea lor la spital.

Camelia Vlad