ACUM:
20.00
Rockada
Urmează:
21.00
Teatrul Național Radiofonic
Apoi:
23.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Răspunsul către scrisoarea lui Neacșu a plecat de la Brașov...după 500 de ani

Publicat: marți, 21 Septembrie 2021 , ora 12.04
După o jumătate de mileniu, un răspuns la scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele primar al Brașovului, Hans Benkner, a plecat din orașul de la poalele Tâmpei spre orașul argeșean.


Pentru ca scrisoarea de răspuns să fie cât mai veridică, studenții și profesorii Facultății de Litere au depus eforturi importante.


„Răspunsul meu a fost următorul: îi mulțumim lui Neacșu, deja știm despre lucrurile acelea, înțelegem și că domnul este foarte îngrijorat. Dacă turcii vor invada, el se poate refugia la Brașov. Neacșu să continue să trimită informații pentru că Brașovul îi va fi recunoscător și numele lui nu va fi uitat în acest oraș”, a spus decanul Facultății de Litere, Adrian Lăcătuș.

Răspunsul a plecat tot așa cum a venit în urmă cu 500 de ani, prin poștă. Dacă în secolul al XVI+lea se foloseau poștalioane sau călăreți, de această dată scrisoarea a plecat cu două mașini Aro aduse de la Muzeul Automobilului din Câmpulung.


„Traseul este reconstituit, este conform cu traseul folosit la momentul primirii acestei scrisori: prima oprire va fi la Râșnov, urmând Bran, Moieciu, Rucăr și apoi la Câmpulung. În toate aceste opriri în oficiile poștale va fi aplicată ștampila de zi, ca dovadă a faptului că a trecut pe acolo, iar ultima ștampilă va fi aplicată la Câmpulung, orașul de destinație”, a explicat directorul Companiei Poșta Română Brașov, Bogdan Năstase.


Cei care i-au strâns pe toți ceilalți în jurul lor au fost muzeografii de la Casa Mureșenilor.


„Propunerea inițială a venit de la colegii de la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Am intrat în acest parteneriat prin Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov care a fost intermediarul între toate elementele care au participat la realizarea acestui proiect. Noi am fost cei care am făcut legătura între colegii de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, colegii de la Facultatea de Litere, prin domnul decan Adrian Lăcătuș. Colegii de la Câmpulung i-au introdus în parteneriat pe reprezentanții Muzeului Automobilului Românesc din Câmpulung”, a precizat directorul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus.

Scrisoarea lui Neacșu către Hans Benkner nu este un document istoric de o valoare extraordinară, deoarece acest tip de corespondență era unul obișnuit la acea vreme. Documentul este, însă, prima atestare scrisă a limbii române, chiar dacă este scris în alfabetul chirilic.Sorin Țârcă