ACUM:
17.10
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Viitorul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase va costa 73 de milioane de euro

Publicat: miercuri, 29 Septembrie 2021 , ora 19.04

Viitorul Spital de Pneumoftiziologie, pe care Primăria Brașov ar vrea să îl ridice prin Planul Național de Redresare și Reziliență, lângă viitorul Spital Regional, va avea 279 de paturi, cu posibiliate de suplimentare, în situații excepționale.

Estimarea pe valoarea investiției este de 73 de milioane de euro. Cel puțin așa arată studiul de prefezabilitate pentru acest proiect, recent prezentat aleșilor locali, în ședința de plen.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie funcționează ca două entități separate, în cladiri și în zone separate. Cel de pneumologie este organizat în sistem pavilionar. Pavilioanele - în număr de 9 - datează din anii 1920-1923. Noul spital se dorește a fi o unitate de excelență și va fi format din: zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensar TBC, zona de servicii, diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un centru de recuperare”, a explicat arhitectul Redin Abduraman.


Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu cameră de gardă și cabinete pentru vaccinări. Potrivit arhitectului, partea de cazare va fi organizată în saloane de 2 paturi și 1 pat.


“În mod normal spitalul va avea un număr de 279 de paturi. În cazurile excepționale acestea vor putea fi suplimentate la 324 de paturi. Suprafața totală a spitalului va fi undeva la 43.000 de metri pătrați, iar valoarea totală a investiției va fi undeva la 73 de milioane de euro”, a adăugat Redin Abduraman.


Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, municipalitatea ar vrea să-l facă prin PNRR și el este deja inclus pe o listă ce cuprinde 49 de obiective din România. Însă, nu toate acestea vor intra la finanțare.

În urma prioritizării făcute de autoritățile române, vor fi admise spre finanțare numai 25 dintre ele. Pentru a intra în procesul de selecție pentru finanțare, este necesar ca Brașovul să facă un studio de fezabilitate. Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a spus, în ședința de plen, că acesta va fi făcut până la sfârșitul acestui an.

Adina Chirvasă