ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

În slujba muzicii, la Brașov, de mai bine de un veac

Publicat: luni, 8 Noiembrie 2021 , ora 12.29
În slujba muzicii de mai bine de un veac. Aceasta este, pe scurt, povestea unei familii brașovene care de 125 de ani întreține, repară și acordează instrumentele muzicienilor din inima țării.


Într-un atelier boem din centrul istoric al burgului medieval, Arnulf Einschenk meșterește, în permanență, alături de soția sa Gundel și de fiica lor Senta.


Povestea atelierului de reparații instrumente muzicale a început în anul 1896 când Karl Einschenk revine în orașul natal după o ucenicie de un deceniu în marile ateliere europene de construcții de orgi. Acum, afacerea familiei este administrată de strănepoata lui Karl, Senta Arvay.


“El a avut niște ani de ucenicie și aici în Brașov, la un maestru de construcții de orgi, dar după aceea a plecat 10 ani în Europa și a învățat în diferite ateliere, după care s-a întors sperând că poate să deschidă aici un atelier. A fost foarte greu pentru el la început, fiind un domeniu mai restrâns, mai puțin popular, dar până la urmă a reușit”, a spus Senta Arvay.


Ororile celor două războaie mondiale nu au ocolit nici familia Einschenk. Unul dintre cei opt copii ai meșterului Karl a pierit pe front, alții au fost deportați, iar alții și-au căutat liniștea care încotro. Fiul cel mare, Otto și fratele său, Helmut, continuă, totuși, tradiția familiei, iar micul atelier meșteșugăresc se extinde treptat și ajunge chiar să comercializeze instrumente muzicale aduse de la marile firme din străinătate.


După naționalizare, însă, familia își pierde și casa, și atelierul care este preluat de cooperativa meșeșugărească tehnica. Șef de secție aici, ajunge, însă, chiar nepotul meșterului Karl Einschenk, Arnulf:


“După naționalizare, după război, tatăl meu a intrat în cooperativa tehnică ca șef de secție pentru a lucra în propriile ateliere în continuare. După revolutie, în 1989, Arnulf Einschenk a ieșit din cooperativă, și-a făcut o firmă, și în aceeași încăpere a continuat pe picioarele proprii”, a adăugat Senta Arvay.


Chiar și pe timp de pandemie, munca a cotinuat cu drag de artă, în atelierul din centrul Brașovului.


“Sigur, fiind totul oprit și noi am fost tare frânați. Am încercat în continuare să venim în ajutorul instrumentiștilor, muzicienilor și muzicanților. Încercăm să promovăm în primul rând muzica – asta ne este drag, să fim aici în serviciul muzicii și, automat, în serviciul omenirii”
, a mai spus Senta Arvay.

Familia Einshenk este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite familii din lumea muzicală a Brașovului. Și asta cu atât mai mult cu cât meșterul Arnulf este și cel care acordează pianele instituțiilor publice din oraș, de la filarmonică și operă, până la liceul și facultatea de muzică.

Monica Neacșu