ACUM:
13.03
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
14.00
Buletin de știri
Apoi:
14.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Premieră națională: Brașovul are prima hartă tactilă a centrului istoric, pentru persoane nevăzătoare sau slab-văzătoare

Publicat: vineri, 3 Decembrie 2021 , ora 14.55

O hartă tactilă a centrului istoric al Brașovului, special creată pentru persoanele nevăzătoare sau slab-văzătoare, a fost inaugurată la Muzeul de Științe din oraș.

Este o premieră pentru România, prezentată chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Harta a fost realizată cu ajutorul imprimantelor 3D, din material biodegradabile, obținute din porumb. Au fost create, astfel, 32 de cuburi de diferite dimensiuni, care au fost apoi asamblate și colorate. Asta după o scanare a centrului istoric, făcută de o echipă din Italia.

Am avut niște teste cu oamenii nevăzători și le-am simțit entuziasmul când au pus mâna pe clădirea rotundă, fiind Modaromu sau pe Casa Sfatului, pe Biserica Neagră, pe diferite clădri mai importante din Brașov și entuziamul lor ne-a umplut de bucurie”, a spus Ioana Borșan, coordonatoare a proiectului.

Macheta este de un real folos, mai ales pentru persoanele care s-au născut nevăzătoare sau turiștii nevăzători sau slab-văzători, spune președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Brașov, Virgil Lazăr.

“Am încercat să putem arăta și celor care s-au născut nevăzători și nu au o idee cum ar arăta centrul orașului, să aibă o imagine, să perceapă în relief tot ce există în centrul vechi. Eu, personal, am mai pus mâna pe astfel de machete, în orașe din Germania, și am dorit ca și la Brașov să avem, atât pentru cei din Brașov, cât și pentru alți colegi nevăzători din țară, care vizitează orașul nostru, fiind un oraș turistic, să aibă cel puțin imaginea centrului vechi”,
a precizat Virgil Lazăr.

Proiectul a beneficiat de finanțare prin programul Brașov Heroes ediția a VII-a, dar a existat sprijin și de la instituții de cultură, unități medicale sau entități private.

Sursa foto: Facebook / Filarmonica Brașov

Adina Chirvasă