ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Programul de colectare selectivă va fi extins, la Ghimbav

Publicat: joi, 9 Decembrie 2021 , ora 12.45

Ghimbavul are, deja, 8 ecoinsule și se pregătește de introducerea principiului „plătești pentru gunoi în funcție de cât arunci”. Este printre primele localități care a ajuns în această etapă, din județul Brașov.

Ecoinsulele sunt amplasate în diferite zone ale orașului, în cartiere de blocuri și fiecare deservește peste 100 de locuințe.

Principiul este simplu: locatarii au primit cartele magnetice și saci speciali prevăzuți cu cod de bare pentru identificare. La ecoinsulă, care are fantă pentru fiecare tip de deșeu, locatarul trebuie să scaneze cartela, apoi să scaneze codul de pe sac. Se deblochează ușa de la respectiva fantă, iar deșeurile sunt aruncate.

Ecoinsulele sunt dotate și cu senzori care monitorizează gradul de umplere al containerelor, iar când sunt pline, emite un semnal către operator, iar mașina de gunoi va veni pentru a ridica deșeurile.

O astfel de ecoinsulă a fost testată în localitate încă de acum 2 ani.

„Avem deja experiența la o ecoinsulă pe care am montat-o în 2019, în februarie. În 2 luni, la blocurile de locuințe sociale, a scăzut gunoiul menajer la 43%, deci înseamnă că 57% din deșeu era reciclabil. (...) Trebuie să ne autoeducăm, să vedem că putem avea beneficii în urma colectării selective a deșeurilor”, a spus primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra.

Dintre cele 8 ecoinsule, trei au fost puse la dispoziție de operatorul de salubritate, 5 au fost cumpărate din Italia. Tot din Italia vrea edilul să aducă și sistemul de premiere pentru cei care colectează corect deșeurile.

„Dacă vom fi fruntași aici și cetățenii orașului pot beneficia de anumite premieri – că e apă minerală, că e un bon pentru magazin, dar trebuie să încurajăm cetățeanul să depoziteze corect”, a adăugat Ionel Fliundra.

Programul de colectare selectivă va fi extins în prima parte a anului 2022 și în zona nouă a orașului, aici urmând a fi amplasate 3 ecoinsule, subterane de această dată.

Adina Chirvasă