ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A început recensământul berzelor

Publicat: marți, 20 Iunie 2023 , ora 10.16

A început recensământul berzelor.

Până pe 19 iulie, Societatea Ornitologică Română reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației “Uite barza!”.

Toți cei care vor să ajute la recenzare, își pot descărca gratuit aplicația și pot contribui la colectarea datelor necesare.

Aplicația funcționeză și dacă acolo unde descoperim un cuib de berze avem sau nu internet, iar Andreea Oprea, responsabil comunicare Societatatea Ornitologică Română, ne spune pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru recenzare:

„Este important când ajungem lângă un cuib să deschidem GPS-ul telefonului, locația. Apoi deschidem aplicația, înregistrăm locația de lângă cuib și aplicația ne va cere să introducem câteva date precum: pe ce suport este situat cuibul - dacă este pe un stâlp de electricitate, pe un horn, un copac - câte păsări sunt la cuib, câte păsări adulte, câți pui. După ce introducem datele, aplicația ne va cere să facem și o poză cuibului”,
a explicat Andreea Oprea, responsabil comunicare Societatatea Ornitologică Română.

Anul trecut, peste 5.400 de indivizi au fost înregistrați cu ajutorul aplicației ”Uite barza”, dintre care peste 2.689 adulți și 2.721 pui.

Datele sunt importante pentru conservarea speciei, dar și pentru a înțelege tendințele pe care le au păsările în ceea ce privește climatul din țara noastră.

Este al șaptelea an de când Societatea Ornitologică Română se ocupă de recensământul berzelor și doar anul trecut au fost descoperite 300 de noi cuiburi.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Ruxandra Stoica