ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Piatra Craiului, o destinație de weekend pentru iubitorii de natură

Publicat: joi, 27 Iulie 2023 , ora 17.25

Trasee montane pentru toți pasionații de mișcare, capre negre, flori de colț și, mai ales, vestitele garofițe ale Pietrei Craiului - toate acestea și multe alte atracții naturale formează un colț de rai în mijlocul naturii, la marginea Depresiunii Brașovului.

Masivul Piatra Craiului este una dintre cele mai căutate destinații montane din țară, chiar și de către turiștii fără pregătire fizică intensă. Ce impresie i-a lăsat o astfel de drumeție montaniardei Andreea Mihai?

"Am pornit către satul Peștera, sus, pe drum șerpuitor. A fost prima dată când am ajuns aici și am avut multe motive de uimire: să mă uit în față, către Crai, să mă uit în spate, către Bucegi… Această zonă este Colț de Rai! Și o plimbare până în acest loc e încântătoare (…) Traseul nu este unul dificil până la refugiul Grind 1 și m-am bucurat să văd că este foarte frecventat pentru plimbări ușoare. Până la refugiu, la pas lejer, traseul are cam două ore și jumătate, după care urmează o parte de urcare susținută, pe potecă de pământ și apoi grohotiș (…) Vă încurajez să mergeți pe acest traseu pentru că în cuvinte nu vă pot descrie complet frumusețea lui".

Cu mare experiență în traseele montane, Andreea Mihai are și câteva sfaturi pentru drumeții începători:

"Trebuie să fiți atenți cu apa în traseele din Crai, pentru că sursele sunt limitate, mai ales pe partea de altitudine (…) Recomand întotdeauna pornirea cât mai matinală pe traseu și consultarea prognozei meteo. Atenția la coborâre trebuie să fie sporită, vă spun din experiență… Grohotișul Craiului este o provocare pentru stabilitate. Pe porțiunile cu pământ și iarbă alunecarea devine o problemă serioasă. Când ești obosit poți fi mai neatent".

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervație naturală încă din 1938, iar din 1990 a fost declarat parc național, în principal cu scopul conservării ecosistemelor.
Camelia Vlad