ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

200.000 de lei, valoarea pagubelor făcute de urși și lupi, în județ, de la începutul anului

Publicat: joi, 24 August 2023 , ora 18.04
Valoarea pagubelor făcute de urși și lupi, în județul Brașov, de la începutul anului până în prezent, se ridică la aproape 200.000 de lei.

Din datele înregistrate de Agenția de Protecție a Mediului Brașov, cele mai multe pagube au fost în gospodăriile localnicilor din Homorod, Apața, Șercaia, Mândra și Sâmbăta de Sus.

În prima parte a anului, zeci de săteni s-au trezit că peste noapte le-au fost omorâte animalele domestice, iar din această lună, le-au fost distruse și culturile de porumb.

Potrivit legii, persoanele afectate de vizita sălbăticiunilor sunt depăgubite.

Astfel, din cele 38 de dosare întocmite în acest an, jumătare au primit deja despăgubiri în valoare totală de peste 100.000 de lei.

De asemenea, au fost înregistrate două dosare de pagube produse vehiculelor rutiere, în urma accidentelor auto în care au fost implicați urși.

Valoarea pagubelor este de aproape 78.000 de lei în aceste două cazuri, însă proprietarii mașinilor nu vor fi despăgubiți.

Răspunderea civilă a revenit, conform legii, conducătorilor auto.

Și administratorul drumului din zona în care s-au produs evenimentele este bun de plată, dacă în zona în care s-au produs evenimentele lipseau indicatoarele rutiere cu semnificația „Atenție, animale!”.

Reamintim că, în urma recensământului făcut în primăvară de Agenția pentru Protecția Mediului, în județul Brașov au fost numărați 1.675 de urși, mai mulți cu 42 față de anul trecut.
Camelia Vlad