ACUM:
17.10
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul exportă mai mult decât importă

Publicat: sâmbătă, 16 Septembrie 2023 , ora 17.44

Județul Brașov continuă cu excedent la balanța comercială internațională, potrivit Direcției Județene de Statistică.

În primele cinci luni ale anului, județul nostru a exportat bunuri și servicii în valoare totală de 2,04 miliarde de euro și a importat de 1,77 miliarde. Astfel, Brașovul a înregistrat un surplus de 267 milioane de euro, cu 102 milioane mai mult decât excedentul din aceeași perioadă a anului trecut.

De altfel, față de primele cinci luni din 2022, exporturile Brașovului au crescut cu 15 procente, în timp ce importurile s-au majorat cu doar 10,3%.

Ponderea principală în structura pe produse a exporturilor din județul Brașov o dețin mașinile, aparatele și echipamentele electrice, cu 41,0% din exporturi și mijloacele de transport, cu 26,5%.

Din afara țării am adus tot mașini, aparate și echipamente electrice - 36,7% din importuri - și metale comune și articole din acestea, cu 18,6% din importuri.

Principalul partener al județului, atât la exporturi, cât și la importuri, a fost Germania.

Brașovul a influențat pozitiv și balanța Regiunii Centru, care a exportat de 5,77 miliarde și a importat de 5,72 miliarde de euro, cu un excedent de 51 de milioane de euro.

La nivel național, România a exportat de 39,7 miliarde și a importat de 50,7 miliarde, cu un deficit de 11 miliarde de euro. Totuși, acesta este mai mic decât anul trecut, când depășea 12,7 miliarde.

În ce privește exporturile, Brașovul este pe locul 4 în țară, după Municipiul București și județele Timiș și Argeș. La importuri suntem pe locul 7, după București, Ilfov, Timiș, Argeș, Cluj și Prahova.

Sorin Țîrcă